Nya konstprojekt i Västerbotten
Nya konstprojekt redo att bokas efter Konstdepartementets fortbildning av sju bild- och formkonstnärer baserade i Region Västerbotten.
Årets Folk och Kultur innehöll spännande möten, smakprov på samskapande konstprojekt och kulturpolitiska argument. Här är våra höjdpunkter från årets deltagande.
Vi deltog så klart på årets Folk och Kultur i februari, som en av hela 780 medverkanden. I fokus står som alltid konstens och kulturens betydelse för demokrati- och samhällsutveckling. Programmet skapas av deltagarna själva: kulturlivet, myndigheter, organisationer, ideella sektorn, inbjudna politiker och landets 21 regioner.
Våra höjdpunkter:
Tillsammans med papperskonstnären Fideli Sundqvist tog vi emot skolklasser från förskola, 2:a klass och anpassad skola och skapade en skog i papper, ett samarbete med Region Sörmland. För de allra flesta var det första gången de träffade en konstnär! Några av dem vi fick möta var elever från Idunskolan, anpassad grundskola som var med på workshop.
”Vi hade också väldigt roligt och det fungerade väldigt bra med eleverna. Jag har pratat mig varm om hur väl emottagna vi blev och hur fint ni bemötte våra elever! Workshopen och skapandet med Fideli var toppen och eleverna uppskattade det. Materialet som erbjöds att jobba med är ju tacksamt, och alla eleverna kunde skapa något utifrån sina egna individuella förutsättningar. Jag själv blev väldigt inspirerad och kände mig upprymd resten av dagen.” Det berättar Andrea Lohman, bildlärare på Idunskolan. Läs mer om workshopen här om du vill.
Under Folk & Kultur fortsatte vi vårt kulturpolitiska arbete med att sätta konstens betydelse för barn och unga på agendan. Vi mötte flera kulturpolitiska talespersoner och bjöd dem på argument att ta med sig till sina partier.
Tillsammans med nätverket KAKA (Konstpedagiska Akademin) bjöd Konstdepartementet in till ett frukostseminarium där vi presenterade våra verksamheter och uppmuntrade till fortsatta samtal politiker, konstnärer och kulturarbetare emellan. Det var roligt att se att så många dök upp!
Hur tar vi ett nytt grepp om de verktyg som barn och unga behöver för att aktivt delta i samhällsdebatten? Och hur ska kunskapen om bild utvecklas när bildkonstens arrangörer är gravt underfinansierade? Dessa frågor ställde Bildkonst Sverige under paneldebatten ”Demokratin behöver mer än ord”, där bildförståelsens centrala roll för ett demokratiskt samhälle underströks. I panelen satt Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan, Laura Hartman, nationalekonom och rapportförfattare, Robert Stasinski, chefsredaktör Konstnären och rapportförfattare. Samtalet modereras av Magdalena Malm, generalsekreterare Bildkonst Sverige.
Tack för att ni lyfte Konstdepartementets arbete i samtalet!
Konstdepartementets medarbetare fick tillfälle att stärka banden inom organisationen och träffa våra samarbetspartners från hela landet. Vi tackar Folk & Kultur och tar med oss ny energi och en mängd idéer in i 2024!
Vi måste också tacka Sörmlands museum och Region Sörmland för ett gott samarbete! Våra 16 kvadratmeter i Region Sörmlands monter gjorde det möjligt för oss att möta alla spännande workshopsdeltagare och besökare. Speciellt tack till Sanna Svanberg, konstkonsulent på Sörmlands museum, Elin Selig, kulturstrateg och Marie Anstadius projektledare, Region Sörmland.
För sjunde året i rad arrangerades det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Munktellstaden, Eskilstuna.
Vi gör konst till en naturlig del av livet för alla barn och unga i Sverige. Vårt uppdrag är att möjliggöra kvalitativa och inspirerande möten där professionella bild- och formkonstnärer skapar tillsammans med barn och unga. Vi finns över hela Sverige – där konst och skola möts.