KONSTNÄR

Lena Källberg

Helt och hållet analog hålkamerafotograf som gärna vill sprida budskapet om det fantastiska i att det går att bygga en fungerande kamera av en ljustät låda med ett litet hål i.

Utbildad ingenjör och lingvist, självlärd inom fotografi.

I mina fotografiska projekt jobbar jag så gott som alltid med enkla, ofta ombyggda eller helt hembyggda kameror. Det betyder att jag har en frihet att bygga kamerorna utifrån vad jag ska ha dem till, eller kanske oftare, att jag fotograferar utifrån vad jag har kommit över för låda att bygga kamera av. Mina fotografiska idéer föds vanligtvis utifrån den förutsättningen, så jag låter storleken och formen på lådan styra mitt projekt åt något håll, i någon mån. Är lådan den liten så att jag kan använda den för ”actionfoto”? Vill den bli försedd med fler än ett nålhål? Ser lådan ut att vilja ta seriösa eller surrealistiska bilder?

Mina projekt och mina bilder handlar mycket om min känsla inför att tiden går och inte går att hålla kvar. I stället för att försöka frysa ögonblick i mina bilder försöker jag få dem att förmedla insikten om att tiden inte går att hålla kvar eller stoppa, men också att vara en illustration av minnen som inte stämmer riktigt överens med hur verkligheten var.

(Ur katalogtexten till SPEGLA – fotografi och bild 2018)

profile image
HEMORT

Region Stockholm

CENTRUMUTBILDNING

Centrum för Fotografi