KONSTNÄR

Jeanette Engqvist

Medicinsk illustratör, formgivare och riso-tryckare. Jag motiveras av att se glädjen som barn och vuxna känner genom kreativa processer av olika slag. Jag älskar färg och konstnärligt utforskande särskilt knutet till anatomi och biologi på mikronivå. Jag önskar också att skapa miljöer och platser där människor trivs och kan växa och våga. Därför driver jag FärgLabbet i Sunne. En vacker tegelbyggnad med bl a ateljéer, verkstäder, tryckstudio – en mötesplats för konst, hantverk och företagsamhet.

• Bildkonst, måleri och teckning, Oslo Tegne – og Maleskole.
• Studier i anatomi, fysiologi och medicin, Örebro Universitet.
• 8 år som hjälparbetare i Centralasien bland barn med funktionsnedsättning.
• 20 år som yrkesverksam illustratör och grafisk formgivare i mitt eget företag illumedic AB.

Jag har arbetat mer än 15 år som illustratör inom anatomi, medicin och vård och även som tidningsdesigner bl a för en barntidning. Jag har skapat textiler med illustrationer inspiration från kroppen och varit med på några utställningar bl a genom Svensk Form och på Bryggeriet i Nora med egna designade möbeltyger. Jag har varit under många år och är fortfarande involverad i kreativa uppdrag för barn och unga både i Sverige och internationellt. Bl a en öppen ateljé för egyptiska tonåringar varje sommar i Kairo. Jag driver idag FärgLabbet i Sunne, en mötesplats för kreativitet och skapande för alla åldrar där vi arrangerar kurser och olika event för båda människor i närområdet och tillresande från övriga Sverige och Norge. 2019 startade jag tryckstudion RisooPrint – ett av Sveriges få öppna tryckstudios för den experimentella och miljövänliga trycktekniken risografi. Idag använder jag tiden på att hjälpa andra illustratörer och bildskapare att trycka sina bilder och jag använder risografen som ett verktyg i mitt eget skapande.
Jag drivs av att låta alla få upptäcka sin nyfikenhet och utforskande. Låta barn och unga t ex få upptäcka kroppens fantastiska inre värld genom skapande! Eller kanska få prestationslöst leka med färg och form så att rytm och slumpen på papperet bli spännande konstverk. Jag anpassar mina skapande uppdrag efter önskemål och tillfälle – fantasi eller fakta, men allt med hjälp av barn och vuxnas inneboende skaparkraft. OCH extra spännande blir det när deltagarnas original trycks i glada, häftiga och miljövänliga färger på min risograf.

profile image
HEMORT

Region Värmland

CENTRUMUTBILDNING

Illustratörcentrum