Tillbaka till konstnärer

Elise Mattisson

Region Stockholm

Konstnärscentrum Öst

Kort beskrivning

I mina skolprojekt introducerar jag doft som ytterligare en dimension av kommunikation. Eleverna får fördjupade kunskaper om vårt luktsinne och dess betydelse. Alla deltagare får dofta på medtaget doftmaterial och de får verktyg för att själva utveckla egna kreativa projekt med doft utan att behöva äga en enda parfym! Mina skoluppdrag syftar till att främja språkutveckling med hjälp av doft och göra parfymvärlden mer tillgänglig, då luktsinnet är ett instrument som vi alla har tillgång till.

Beskrivning av ditt konstnärskap

För mig har identitet och uttryckssätt tagit stor plats i mitt liv. Eftersom kommunikation alltid intresserat mig, har jag utöver mina modersmål, svenska och spanska, även läst en del andra språk. Samtidigt har mitt konstnärliga arbete lett mig fram till att arbeta med storytelling och med doft som uttryck. För mig innebär doft ytterligare en dimension av kommunikation. I mitt konstnärskap tar jag hjälp av doft för att förmedla en känsla eller en berättelse. Doft är alltså det centrala verktyget jag använder för att exempelvis lyfta ett samhällsproblem eller väcka frågor inom betraktaren själv. Mina verk är ofta rumsliga gestaltningar, installationer och designföremål som alla har doft som utgångspunkt. Kika in på min webbsida för mina samlade doftverk.

Doft berör oss på djupet eftersom vårt minnescentrum är sammanlänkat till vårt doftorgan. Vårt luktsinne samverkar givetvis med våra sinnen hörsel, syn, känsel och smak, och kan av den anledningen vara ett oerhört kraftfullt verktyg om det används på rätt sätt. Mina skoluppdrag syftar främst till att erbjuda kunskaper om just detta, hur elever kan använda sig av doft som ett verktyg i skolan för att skapa minnesvärda skolarbeten och egna kreativa projekt och verk.

Jag har en examen från industridesignprogrammet på Konstfack, därefter blev jag erbjuden att praktisera som junior designer på det svenska parfymmärket BYREDO i Stockholm. Där arbetade jag på projekt som inspirerade mig att fortsätta min karriär inom parfymbranschen, vilket ledde mig till Grasse Institute of Perfumery’s sommarskola i parfymtillverkning. Under utbildningens gång besökte vi parfymstadens industrier och komponerade formler för parfym, eau de cologne, eau de toilette, fougères och chypres. Under hösten 2020 arbetade jag som produktutvecklare för det svenska, nystartade parfymmärket UNIFORM SCENTS där jag var med och utvecklade de kommande produkterna som lanseras detta år. Idag arbetar jag för att själv bli parfymör. Denna höst är jag även tillgänglig för workshops genom Konstdepartementet, för att dela med mig av mina kunskaper om luktsinnet och doft- och parfymvärlden och inspirera till mer konst som har ett fokus på doft.

Väl mött!

Utbildning

Kungliga Tekniska högskolan
Tekniskt basår 2019 - 2020

Grasse Institue of Perfumery
Sommarskola i parfymtillverkning 2019

Universität der Künste, Berlin
Utbytestermin i produktdesign 2017 - 2018

Konstfack, Stockholm
Industridesign 2015 - 2018

Nyckelviksskolan 2014 - 2015

Konstskolan Basis 2013

Skoluppdrag av Elise Mattisson

Skapa ett doftverk

Region Stockholm

Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie

Produktion kort - 3 tillfällen (3x180 min)

Konst/Bild/Form, Slöjd/Hantverk/Design

Svenska, Samhällskunskap, Historia, Teknik, Bild, Slöjd, Kemi, Hem- och konsumentkunskap, Geografi, Engelska, Biologi

Dofters språk

Region Stockholm

Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie

Konstkarta kort (120 min)

Konst/Bild/Form, Slöjd/Hantverk/Design

Svenska, Samhällskunskap, Engelska, Biologi, Kemi, Bild