Konstnärscentrum Öst

Anton WIraeus

I mitt egna arbete jobbar jag i min ateljé med teckning och måleri och stopmotionanimation samt planering inför genomförande av offentliga projekt. Jag jobbar även ute i det offentliga med min konstbastu, med gestaltningar och med tillfälliga konstprojekt.
Teman i mitt arbete har varit stadsrummets föränderlighet, hållbar energi, naturens krafter, kretslopp, vitala element och naturens mystik.

Så här arbetar jag

Jag är en Sverigefinsk konstnär uppvuxen i Uppsala och med studier vid konsthögskolan i Helsingfors. Jag har jobbat med många olika medier, tillfälliga installationer och verk där teckning och måleri kommer in samt med kortfilm. Jag har tidigare genomfört konstkurser på Konstmuséet i Skövde och på Uppsala konstmuseum. Sedan 2013 har jag ett projekt med min rullande konstbastu där jag har besökt ett flertal platser och städer för att genomföra konstutställningar på bastun och konstworkshops samtidigt som bastun är öppen för bastubad. För mer information om konstbastun kolla instagramkontot "Artsauna" eller intervjun med mig vid bastun i Sveriges Television (10min in i klippet).

Länk till programmet "Den kreativa generationen" på SvT Play här https://www.svtplay.se/video/27484661/den-kreativa-generationen/den-kreativa-generationen-sasong-1-avsnitt-3?start=auto

Jag har även genomfört offentliga konstnärliga gestaltningar åt Kulturförvaltningen vid Uppsala kommun och för Statens konstråd.

Utbildning eller väg in i yrket

2013-2014 Projektårselev vid Grafikverkstäderna, Kungl. Konsthögskolan i Stockholm
2002-2008 Bildkonstakademin, kandidat- och magistersexamen i Fri Konst, Helsingfors
2000-2002 Birkagårdens Folkhögskola, Stockholm, Skulptur och målerilinjen
1999-2000 Nyckelvikskolan, Stockholm, Design och hantverk

Hemort:

Region Stockholm

Jag kan ta uppdrag i:

Region Stockholm, Region Uppsala

Anton WIraeuss projekt se alla →