KONSTNÄR

Gaby Berglund Cárdenas

Gaby (född i Ecuador) har levt och verkat utomlands större delen av sitt liv. Senast med en utställning och filmprojekt i New York. Hon flyttade tillbaka till Göteborg i 2019 efter 10 år i Sydkorea och USA. Hon fick en Masters i Fine Arts och studerade grafik i Sydkorea. Hon lärde sig också meditation. Hon verkar inom flera konstområden (grafik, böcker, installationer, objekt, textil och film). Medlem av Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV), Konstnärscentrum-väst och Grafik i Väst i Göteborg.

– Master in Fine Arts, Kyungsung University, Busan, Sydkorea (2009-2011)
Utbildningen motsvarar konstnärlig masterexamen enligt UHR

Fristående kurser:
– Eco-Print (Monotryck på papper med växtmaterial), Kvarnbyns Handpappersbruk (helgkurs, 2020)
– Skrivandet som konstnärligt verktyg 7,5 hp, HDK Valand, Göteborg, Sverige (2020)
– Global Gender Studies 15 hp, Gothenburg University, Sverige (2019)
– Fotografi, Houston Center for Photography, Houston, Texas, USA (2018)
– Mindfulness, Meditation, Taichi, Qigong: Assistant Instructor Program, Blue Siyntangco Kungfu Academy (2017-2019)
– Zen meditation (mindfulness), Si Seon Won Temple, Busan, Sydkorea (2012-2015)
– Grafik, 강동석 Master Kang Don-Suk, Busan, Sydkorea (2014-2016)

Gabys konstnärliga utövning fördelas mellan en grafikverkstad (Konstnärernas Kollektivverkstad-KKV) i Göteborg och hennes studio. Hon har arbetat deltid som vikarie lärare i Bild och Form för åk 4-9. Hon uppmuntrade barnen att använda skapande som ett verktyg för att uttrycka sig själva samt läkning. Hennes livshistoria kan även inspirera andra att följa sitt dröm.

Hon pratar Engelska, Spanska och Svenska flytande och känner sig bekväm med att leda workshops för mångkulturella grupper.

Hennes arbete undersöker den vetenskapligt bevisat fördelar med mindfulness, där konsten kan påverka genom att öka medvetenhet om värdet av mindfulness i behandlingar mot vissa sjukdomar (stress, kronisk smärta och beroende) och hur konst kan användas för att läka och uttrycka upplevelser av sjukdomen.

Samtidigt visar sitt arbete en sårbarhet och uttryck mot sociala orättvisor kopplat till könsroller, migration eller ras.

I skapande av konstnärsböcker, grafik eller installationer, användandet av tråd, färg eller handgjord papper, blir den repetitiva delen av Gabys konstnärskap (grafik, syarbete, montage och kalligrafi) en meditativ ritual för hantering av sociala orättvisor som påverkar oss allihopa.

Kommande projekt inkluderar en soloutställning vid Grafik i Väst i Göteborg och andra internationella kollektiva utställningar.

profile image
HEMORT

Västra Götalandsregionen

CENTRUMUTBILDNING

Konstnärscentrum Väst

PROJEKT