KONSTNÄR

Conchi Gonzalez

Jag är utbildad fotograf och grafisk formgivare. Har haft eget företag sedan 1997 och arbetat med företag, institutioner och föreningar med kommunikation genom foto, film och text. Har i perioder varit anställd, nu senast på Jönköpings läns museum där jag filmat mycket, producerat utställningar och haft kurser i foto och workshopar i digital storytelling och Wikipedia.

Utbildningar
2019 Berätta med film om kulturarv och historia. Högskolan Dalarna.
2017 Utställningskunskap. LiU.
2016 Religion, makt och sexualitet ur ett genusperspektiv. JU
1995 Grafisk formgivning. RMI-Berghs
1991 Fotografutbildning. Fotoskolan Göteborg
1990 Språket som kommunikations- och informationsmedel. GU
1990 U-landskunskap. GU
1987 Praktisk pedagogisk kurs. JU

Kurser
2011 Skrivarkurs för fotografer, Fojo:Medieinstitutet
2010 Berätta mer med bildspel, Fojo:Medieinstitutet
2010 Workshop i digital storytelling i London med Joe Lambert
2009 KPMG projektledarutbildning
2005 Digital fotografi
2004 Den kommunikativa bilden

Först ville jag bli lärare och läste pedagogik 1 år. Sedan råkade jag gå en fotokurs och förstod att fotografi var ett kall. Jag utbildade mig till fotograf på den analoga tiden 1992. Direkt efter min utbildning jobbade jag ideellt för Svalorna (svensk biståndsorganisation) och lärde mig att layouta Svalornas tidning i det första layoutprogrammet som kom just då. Därefter anställdes jag som redaktör på ett stort företag (ADA AB som sedan blev Tamro) för att göra en personaltidning och en B2B-tidning. Jag förstod snart att jag behövde jobba mer med foto och film, utveckla mitt konstnärskap, hitta ett språk. Startade då mitt företag Amiforma 1997. I början av 2000 började jag intressera mig för digital storytelling och utbildade mig i metoden hos Joe Lambert (det var han som myntade begreppet). Sedan dess har jag använt metoden både för utställningar och i mitt arbete som filmare. Jag har också lärt ut metoden till journalister, hembygdsföreningar och skolklasser.
Jönköpings läns museum utlyste 2015 en tjänst som fotograf och digital storyteller som jag sökte. Bland över 100 sökande fick jag tjänsten och fick verkligen utlopp för mitt konstnärskap med två utställningar. Utställningen 100 år av glömska fick nationell spridning, den gjorde jag med hjälp av metoden digital storytelling. Kvinnor i Jönköpings län gick workshopar där de producerade filmer till utställningen. Temat var kvinnors osynlighet i historien.
Jag hade flera workshopar i digital storytelling på museet med olika teman. Varje gång blev jag lika överraskad över att inte bara var deltagarna utan även jag varje gång lärde mig något nytt om mig själv, om metoden och om vad det är att vara människa.

Länkar till 100 år av glömska:
https://sverigesradio.se/artikel/6571402
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/kvinnorna-skrivs-in-i-lansmuseets-arkiv
https://www.sv.se/avdelningar/sv-jonkopings-lan/jonkoping-hor-av-dig/sv-granna/100-ar-av-glomska—att-synliggora-kvinnor-i-historien/

profile image
HEMORT

Västra Götalandsregionen

CENTRUMUTBILDNING

Centrum för Fotografi