Tillbaka till konstnärer

Lotte Johansson

Region Stockholm

Centrum för Fotografi

Kort om mig

Visuell berättare och coach. Fokuserar främst på frågor rörande relationsskapande, hälsofrämjande, demokratiska gruppprocesser. Baserad i Stockholm.

Så här arbetar jag

Under min första graviditet producerade jag filmen ”I dina händer”, en film om vikten av kreativitet och relationsskapande verksamhet i skolan. Skolan jag följde utnämndes 20 år senare till ”Årets Peppare” av kronprinsessparets fond, ”Generation Pepp”. I nästa film följde jag vardagslivet på några av Sveriges kriminalvårdsanstalter med verksamheter som ADHD projekt, Österåkers fång teaterensemble och andra konstnärliga, fysiska- och relationsskapande gruppaktiviteter som motverkade depression och våld. Tillsammans med SVT gjorde jag en film med fokus på hur institutionsvistelsen skulle kunnat bli en vändpunkt. Visad fyra gånger i SVT/SVT Europa. I början av 2000-talet var sex av mina fotografier representerade i toppen, vid Moderna museets tävling i gatuporträtt. Att etablera kontakt, bygga förtroenden, moderera är något jag lärt under år av intervjuer och samtal, under svåra förhållanden, men också under mitt arbete i skolan samt olika event under Coachomatens utveckling, som Design Week Stockholm, Almedalsveckan, Järvaveckan. I mitt senaste fotoprojekt skildrar jag några av världens vackraste klassiska segeljakter, med målet att lyfta hantverket som sådant, segling och historierna bakom. Jag har också påbörjat en film om en Ekobyrån i Andalusien. Sedan 2016 är jag en av drivkrafterna bakom Planket Sthlm, Sveriges största utomhusutställning i fotografi med 16 000 besökare och 300 utställare, där jag är en av utställarna.

Utbildning eller väg in i yrket

Reportage-foto-journalistik, 2-årig, Tollare Fhsk
Manus, filmdramaturgi, film- och videoproduktion, 2-årig, Kulturama filmskola
Digitalfoto, 1 termin 50%, Hola Fhsk
Masterclass Decentralized organisations, 1 helg, Ekskäret
Praktisk projektledning, 4 p, KTH
Hälsopedagog, inriktning barn och unga, 1 år, Lillsved Fhsk

Inom ramen för mitt arbete som handledare och projektledare inom ideell organisation, har jag via Coompanion fortbildat mig även inom Coachande ledarskap, KASAM /Salutogent ledarskap, kommunikation, retorik och facilitering.

Skoluppdrag av Lotte Johansson

Coachomaten – Konstinstallationen som gör plats för det du behöver

Region Stockholm

Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie, Fritidshem

Konstworkshop kort (120 min)

Konst/Bild/Form, Foto

Bild, Samhällskunskap, Idrott och hälsa, Svenska, Engelska