KONSTNÄR

Lotte Johansson

Visual Artist & Visual Coach. Baserad i Stockholm. Carl Göran Svedin, kliniker och forskare på medicinska fakulteten vid Linköpings universitet menar att vi måste fokusera mer på ungdomars vardag, attityder och värderingar. Därför uppfann jag BehovsPusslet, vars fokus är relationsskapande, hälsofrämjande, demokratiska grupprocesser, där ingen fråga är för svår. BehovsPusslet bygger på Mashlows behovspyramid, passar därför bra för det uppdaterade ämnet: Relationer, samtycke, sexualitet.

Reportage-foto-journalistik, 2 år, Tollare
Manus, filmdramaturgi, film- och videoproduktion, 2 år, Kulturama filmskola
Masterclass Decentralized organisations, 1 helg, Ekskäret
Praktisk projektledning, 4 p, KTH
Hälsopedagog, inriktning barn och unga, 1 år, Lillsved

Inom ramen för mitt arbete som handledare och projektledare inom ideell organisation, har jag via Coompanion, fortbildat mig även inom Coachande ledarskap (inkl. MI, KASAM/Salutogent ledarskap).

Under min första graviditet producerade jag filmen ”I dina händer”, en film som följde kreativa och relationsskapande verksamheter i skolan. I nästkommande film följde jag vardagslivet på några av Sveriges kriminalvårdsanstalter och de få relationsskapande aktiviteter som fanns för att motverka depression och våld, inklusive frigivningsförberedelser. Filmen, Jag har en dröm, ledde till att jag tillsammans med SVT gjorde ytterligare en film, med fokus på hur institutionsvistelsen skulle kunnat bli en vändpunkt. Visad fyra gånger i SVT/SVT Europa. Filmen följdes av tre fotoprojekt – Österåkers fångteaterensembel (Situation Stockholm), Adhd och missbruk (Ulleråker akutpsykiatri), Ensamstående mammor med barn på skärgårdsläger (Stridsropet). Ur min serie, Den lilla människans perspektiv, toppade sex av mina fotografier Moderna Museets tävling i gatuporträtt. När mitt första barn började mellanstadiet, gick jag in som hjälpledare i hennes fotbollslag med fokus på den relationsskapande delen. Övergick till att arbeta allt mer praktiskt förebyggande; Initierade drive-in-idrott för barn och unga, rekryterade och handledde unga ledare från olika sociala miljöer, med det gemensamt att de var bra på olika idrotter. Under två år motiverade jag högstadie- och gymnasieelever på fyra olika skolor – att gå från inaktivitet till aktivitet med hjälp av olika valbara aktiviteter.
BehovsPusslets utvecklade och testade jag under namnet SamtalsCoachomaten – under allt från Design Week Stockholm och Järvaveckan till olika publika platser. Hela projektet finns dokumenterat och ska så småningom leda till en interaktiv utställning.

profile image
HEMORT

Region Stockholm

CENTRUMUTBILDNING

Centrum för Fotografi