Konstnärscentrum Öst

Hanna Beling med Devon Rex

Hanna Beling arbetar med skulptur där djur och barn är återkommande motiv. Hon har gjort offentliga verk på flera platser i landet. I Uppsala finns tre skulpturer utomhus - grisen utanför Biotopia, den lilla chihuahuan i stadsskogen och skulpturen till minne av Fadime Şahindal invid Fyrisån är verk som Hanna har gjort. Hon är en erfaren skulptör med ett helt eget uttryck och som ofta jobbar i vax. En del skulpturer gjuts sen i andra material som till exempel brons.

Så här arbetar jag

Jag arbetar med skulpturer av människa och djur. De material jag använder mig av är plast, silikon, aluminium, betong och brons.
När jag arbetar med djur i det offentliga rummet fogar jag ytterligare en dimension till uttrycket genom att skapa atmosfär kring skulpturen och jag låter det se ut som att djuren själva har har hittat sin plats och ställt sig i omgivningen. Djurskulpturerna söker med blicken och kroppsspråket kontakt med betraktaren och manar till beröring.
I mina utsmyckningar har jag även experimenterat med skalan, genom att gå upp och ner i format. Särskilt har jag prövat att förstora kraftigt för att se hur uttrycket förändras beroende av om skulpturen minimeras eller maximeras.

Under en tid har jag arbetat med en serie husdjur. De djur jag väljer talar till mig med sin karaktär och aura. Efter att under ett antal år ha skulpterat djur från Sydamerika, Asien och Afrika känner jag nu en inspiration till att skulptera de tama djuren. Jag vill jag sätta mig in i de tama djurens psyke, varande och relation till människan. Min tanke är en serie djurskulpturer med exempelvis bulldoggar, chihuahuor och mopsar. Skulpturerna gjuts i grön, brun, svart eller guldfärgad brons.

Utbildning eller väg in i yrket

Kungl. Konsthögskolan 1995-2001
Konstskolan Idun Lovén 1993-94
Nyckelviksskolan 1992-93


Hemort:

Region Uppsala

Jag kan ta uppdrag i:

Region Uppsala

Referensarbeten och kontaktvägar

Hanna Beling med Devon Rexs projekt se alla →