KONSTNÄR

Erika Dahlén

Erika Dahléns konstnärskap genomsyras av frågor som rör vad den västerländska livsstilen gör med vårt förhållande till naturen och oss själva. Hon arbetar med material som textil, måleri, glas, trä och ljus. Som återkommande gästande lektor har hon utvecklat verksamheten i Perceptionsstudion på Konstfack, och hon har lång erfarenhet av kollektivt arbete.

1998-99 Vidareutbildning, Monumentalskolan KKH (kurs i glas, mosaik och betong)

1988-89 M.S.University, Faculty of Fine Arts, Vadodara, Indien
1983-88 Konsthögskolan, Stockholm, avd.måleri

1982-83 Birkagårdens konstlinje

1981-82 Grundskolan för konstnärlig utbildning

Min konstnärliga verksamhet är i stor utsträckning processorienterad med skilda material och tekniker som textil, måleri, glas, trä och ljus. Mitt mångåriga engagemang i frågor som rör miljö och konsumtion genomsyrar det mesta jag gör och flera projekt har handlat om vad den västerländska livsstilen gör med vårt förhållande till naturen och oss själva, som t ex 2012 då jag tillsammans med några kollegor ledde projektet ”Återskapat” på tema miljö och konsumtion för högstadieelever från Åsö grundskola. Projektet, som var finansierat av Kulturrådet, resulterade i en utställning på Kulturhuset. Under drygt 20 år har jag haft regelbundna uppdrag som gästande lektor på Konstfack där jag bland annat varit med och utvecklat pedagogik och verksamhet i Perceptionsstudion. Andra pedagogiska erfarenheter har jag som konstkonsult och projektledare, nyligen för det nationella projektet: ”Konst, flykting och integration” som utforskade konst och konstnärliga processer som resurs vid flyktingmottagande. Projektet resulterade bland annat i vandringsutställningen ”Vägen hit” – där nyanlända kvinnor broderade sina berättelser om krig och flykt. Utkom 2008 som redaktör med konstantologin Jorden vi ärvde – om klimat, konsumtion och livsval (Ordfront förlag) 

Jag är utbildad på Konsthögskolan i Stockholm och M S University i Vadodara, Indien, och mina verk finns representerade på Moderna Museet i Stockholm samt i flera offentliga och privata samlingar. Jag föreläser och skriver regelbundet artiklar om konst och perception.

profile image
HEMORT

Region Stockholm

CENTRUMUTBILDNING

Konstnärscentrum Öst