KONSTNÄR

Marie Olofsson

Min mormor och morfar drev en husgerådsbutik som det hette då, i centrala Göteborg och kom att prägla mina val i livet. Omgiven av alla dessa vackra glasföremål i kristall och porslinsfiguriner i vackra klänningar, spred en magi av lust och nyfikenhet att få lära sig och förstå hur man skapar och inte bara säljer. Idag har jag de här kunskaperna och vill gärna dela med mig om hur man arbetar som konsthantverkare och designer.

Jag är utbildad på Danmarks Designskole i Köpenhamn och har en Master of fine arts, från keramik och glas-linjen. Som komplement har jag även utbildat mig till kulturskolepedagog
Mitt liv tog en ny riktning 2019, då jag valde att komplettera min befintliga utbildning, med pedagogik. Min praktik som pedagog genomförde jag i keramikverkstaden på Kulturskolan City i Göteborg. Mitt självständiga projektarbete gjorde jag på Kulturskolan i Borås. ”Skapa i lera, individuellt och i grupp”. Jag har erfarenhet av undervisning med barn från “Kulåret” ett samarbete med Borås kulturskola och stadens skolor som innefattade bildanimering.

Som kulturskolepedagog i bild och form arbetar jag gärna med ett givet mål tillsammans med barnen t.ex. hur man kan uttrycka sin åsikt i form, med ett projekt som kretsar kring yttrandefrihet. Eller ett mer processbaserat mål, där eleverna får uppleva hur det är att arbeta med lera. Något som intresserar mig är när eleverna skapar ett gemensamt projekt och på så sätt blir del av ett större konstverk tillsammans. Upplevelsen av detta tror jag kan bidra till både bättre sammanhållning och stärkt självförtroende.

Som keramiker och glasdesigner driver jag egen firma sedan år 2006. Jag har producerat glasprodukter för Sagaform och även samarbetat LampGustaf, Mio och Bergdalahyttan. Som keramiker jobbar jag ofta med gjutlera och tillverkar mina verk i egen ateljé.

profile image
HEMORT

Västra Götalandsregionen

CENTRUMUTBILDNING

Konsthantverkscentrum