Genombrottet kom i samband med min självbiografi "Om någon vrålar i skogen" (Optimal 2010). Den fick priset Urhunden för Bästa svenska serieroman 2010, och den danska översättningen ”I skovens dybe stille ro” var nominerad till Ping-priset 2013. År 2015 fick jag priset Adamson av Svenska Serieakademin.
2014 släppte jag i samarbete med Gustaf Fröding-sällskapet boken ”I varje droppe är en ädelsten”. Detta var ett riktigt drömprojekt för mig, då Gustaf Fröding länge varit en vän och följeslagare. Sedan några år är jag också styrelseledamot i Gustaf Fröding-sällskapet.
Del två av min serieroman (efter Birger Sjöbergs text) ”Kvartetten, som sprängdes” blev klar och kom ut 2017, efter hårt arbete. Den blev Birger Sjöberg-sällskapets årsbok även 2017, liksom den förra var 2015.
Efter mycket och intensivt arbete tillsammans med min kollega Karin Didring , släpptes serieantologin ”Draw the line, en serieantologi i kölvattnet av Metoo” hösten 2018. Totalt 19 tecknare som medverkade, 18 kvinnor och en transperson. En del berättelser var självupplevda, men det var inget krav från vår sida.
Serier är ett väldigt tacksamt medium att förmedla starka berättelser och nå ut med, det blir tydligare och mer direkt än en ren text och det kan vara lättare att förstå och ta till sig. Vi hoppades kunna nå ut till många, en bred målgrupp, för att hjälpa och stötta. Allt från enskilda läsare i 15-årsåldern, till äldre kvinnor, men också i undervisningssammanhang på olika sätt. Våra samarbetspartners var bland annat NBV, Brottsofferjouren och Föreningen Tillsammans. Här arbetade jag dels som redaktör och projektledare, men också som tecknare och författare. Bilder från boken ingår nu i en vandringsutställning, som visas på bibliotek och kulturhus runtom i landet.
Jag tecknar och skriver också serier till tidningar som ETC, Galago, Pondus och Handelsnytt. Jag har också sedan start illustrerat bland annat informationskampanjer, barnböcker och läromedel, och så ägnar jag mig sedan ett antal år åt att föreläsa om mitt skapande och hålla i workshops i serieteckning för barn och unga.
Serier, med sin och kombination av ord och bild, är det ultimata sättet att uttrycka sig på och nå ut med sina tankar och känslor med.
I min workshop lär jag ut grunderna i serieteckning, med större fokus på fantasi och berättarglädje, än att det ska bli rättstavat och snyggt. Vi arbetar med övningar som ”Skapa din egen superhjälte” och ”Rita en serie om dig själv”.
Undervisningen går fint att anpassa efter åldern på deltagarna och efter antalet lektionstimmar.
Ordinarie lärare får också med sig kunskaper i serieteckning. Serier är ett väldigt bra redskap för att underlätta inlärning i många skolämnen, såsom historia och svenska.
Estetisk linje Konst och form Sundsta Älvkullegymnasiet 1995-1998
Östra Grevie folkhögskola Målerilinjen 1999-2001
Serieskolan Malmö, Kvarby folkhögskola 2002-2004
Barnlitteratur 20P Lunds universitet 2005-2006
Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen