KONSTNÄR
Jerker Andersson
Jerker har arbetat sedan 2006 i ett flertal projekt som föreläsare och handledare i fotografi. 2017 studerade han på Akademin Valand i Göteborg – Kameran som verktyg för lärande. Senaste åren har han haft uppdrag som utbildare och fotohandledare för unga och vuxna på grundskolor, folkhögskolor, bibliotek och andra institutioner. Samarbetar med Kultur i Väst – Kulturkatalogen, Göteborgs Stad – Kulturterminen, Skapande skola, Kultur i Halland, Hallands Konstmuseum och Lars Tunbjörks Stiftelse.
2017 Kameran som verktyg för lärande, Akademin Valand, Göteborgs Universitet
1989-93 Högskolan för Fotografi, (nuvarande Akademin Valand) BFA, Göteborgs Universitet
I mina fotoworkshop vill jag ge deltagarna nya förhållningssätt.
Jag vill att de ska vara aktiva i sitt fotograferande.
Undersöka.
Kolla hur ljuset faller. Se skuggorna. Kontrasterna.
Gå tillbaka en annan dag eller natt.
Vända om. Göra tvärtom.
Vad ser du?
Fotografering – Urval – Presentation
Vi arbetar med olika fotouppgifter och övar på olika fotografiska metoder som ljus, kontraster, ögonblick med mera. Vi hittar andra fotovinklar för att få nya perspektiv på olika miljöer. Genom övningarna får deltagarna vidga sitt seende, göra urval och stärka sitt bildberättande. Vi tittar på varandras bilder lyssnar och diskuterar. Jag introducerar även bilder ur fotohistorien för att inspirera de som medverkar i workshopen. Allt för att de ska bli mer medvetna om hur bilder påverkar och för att lära sig analysera de bilder vi omges av.
Genom att lära sig att läsa av och diskutera bilder kan man också ta upp strukturella frågeställningar som till exempel genus, mångfald, social tillhörighet, upphovsrätt och liknande ämnen. Målsättningen är att deltagarna får upptäcka sin omvärld med nya ögon och stärka sitt fotografiska seende.
Vi har aldrig levt i ett så bildrikt samhälle som nu.
Det skapar fantastiska kulturella, sociala och demokratiska möjligheter.
Hur ska vi sortera bildflödet?
I skolan lär vi oss att undersöka texter.
Vi har även ett ansvar att lära oss analysera bildflödet och bli mer medvetna om den fotografiska bildens olika möjligheter.
Vi blir fler ögonvittnen och vi behöver fråga oss vad vi riktar kameran emot?
Vi behöver skaffa oss ett eget bildspråk.
Som deltagare i mina fotoworkshop kan man använda smartphone eller surfplattor (typ iPad), det finns även kompaktkameror för utlåning. Jag föredrar att arbeta i grupper med upptill 15 personer.

HEMORT
Västra Götalandsregionen
CENTRUMUTBILDNING
Centrum för Fotografi