Nya konstprojekt i Västerbotten
Nya konstprojekt redo att bokas efter Konstdepartementets fortbildning av sju bild- och formkonstnärer baserade i Region Västerbotten.
Nu fyller vi på med fler spännande konstprojekt hos Konstdepartementet. I samarbete med Botkyrka konsthall genomför vi en fortbildningskurs för 10 bild- och formkonstnärer.
Kursen är kostnadsfri och riktar sig till professionella konstnärer i Stockholmsområdet som vill arbeta med barn och unga. I kursen ingår en heldag på Botkyrka konsthall med både teoretiska och praktiska moment. Den gick av stapeln den 28 november under ledning av Konstdepartementets Sanna Marander och Katarina Henriksson.
En av de 10 deltagande konstnärerna är Linea Matei, och hennes intryck av dagen är gott.
– Fortbildningen på Konstdepartementet var enormt inspirerande. Det gav så många lager av reflektion, information och tillvägagångssätt som inte enbart stärker en som konstnär i arbetet och i relationen till barn och unga utan även som konstnär i en bransch vars strukturer många gånger kan vara svår att nysta ut. Efter fortbildningen kände jag mig stärkt som individ och som del av en kollektiv kraft av kreatörer som ser och belyser konstens förmåga till reflektion, samtal och möten, oavsett ålder säger Linea Matei.
En av dem som deltagarna fick träffa under utbildningsdagen är Saadia Hussain, konstnär och konstpedagog verksam på Mångkulturellt centrum och med ett stort fokus på att göra konsten relevant och tillgänglig för fler, framför allt i lokala samskapande projekt.
– Konst är en kraft som vidgar vår värld, vår syn och stärker vår förmåga att forma, förstå och ifrågasätta. Jag anser att tillgång till konst är en grundläggande mänsklig rättighet. Det är avgörande att alla våra barn får möjligheten att utforska konstens olika former och uttryck på ett demokratiskt sätt. Konst är en viktig källa till kunskap. Det är vår plikt att kämpa för att säkerställa att alla barn kan ha kontakt med konsten och konstnärer. Jag är därför djupt bekymrad över nedskärningar inom skolan och kultursektorn som förekommer. Dessa nedskärningar riskerar att försämra möjligheter till konst och estetiska läroprocesser i skolan. Denna försämring kommer i sin tur leda till ökad ojämlikhet och begränsa barns förmåga att förstå, fantisera och ifrågasätta. Att begränsa tillgången till konst hotar inte bara kulturen utan också möjligheten för varje barn att utveckla sin fulla skapande potential. Vi måste agera nu för att bevara och främja konsten som en nödvändig och berikande del av varje barns utbildning och uppväxt. Genom konsten formar vi en mer förstående, nyfiken, kritisk och empatisk generation, säger Saadia Hussain.
Tillsammans med Kerstin Gezelius och Konstdepartemenet inspirerade Saadia Hussain deltagarna under dagen. Kerstin arbetar i konstverkstaden på Botkyrka konsthall och leder skapande aktiviteter för olika grupper, utbildningar och samtal, samt barnaktiviteter.
Linde Sjöstedt är projektchef på Konstdepartementet.
– Samverkan mellan Konstdepartementet och Botkyrka konsthall skapade ett stort mervärde. Innehållet under dagen bjöd också på så många olika delar som tillsammans skapade ett starkt engagemang som inspirerade och väckte intresse bland alla oss som, säger Linde Sjöstedt.
I nästa steg av fortbildningen får konstnärerna individuell handledning och stöd i formuleringen av ett eget konstprojekt som riktar sig till barn och unga. De färdiga projekten kan sedan läggas upp här på konstdepartementet.se och förmedlas via oss.
För att kvalitetssäkra Konstdepartementets verksamhet fortbildar och handleder vi yrkesverksamma konstnärer i att ta fram konstprojekt. Det är en möjlighet att fördjupa det egna konstnärskapet och samtidigt få pedagogisk kompetensutveckling. Fortbildningskursen hålls ofta regionalt och bygger på forskning och teorier kring estetiskt lärande, konstpedagogik och praktisk kunskap om medskapande konstnärliga processer. I våra kurser ingår en heldag i grupp, enskild handledning, litteraturtips och assistans i presentationen av projektet på vår webbplats.