All information ska bearbetas

Region Uppsala, Region Västmanland

Målsättning

Målsättningen är att kunna se vardagliga saker som en tillgång och att väcka frågor som:
Vad händer med all information?
Vad vill den få oss att göra?
Hur överlever informationen och till slut vad gör vi med den?

Att ta kunskapen och pappret i handen, stanna upp och bearbeta den praktiskt till en fysisk form.

Beskrivning

Att fläta exempelvis korgar är en urgammal teknik som funnits i alla kulturer. Jag kommer att visa hur jag som skulptör har arbetat med papper. All information bearbetas på något sätt och hur ser den ut idag?
Vi använder fortfarande mycket papper men information och kunskap hämtas på så många sätt - är det någon skillnad idag mot igår?
Vi kommer att gå igenom två basexempel - en konform (gran) och en behållare (kanske ett pennställ) för att lära ut tekniken - men jag uppmuntrar alltid fria former och uttryck.

Tillvägagångssätt

Lektion ett:
Jag kommer kort att visa mitt arbete och vilka alternativ/tekniker som är bra att börja med till exempel en kon eller en behållare. Vi förbereder flätning med att rulla pappersrör runt en pinne/mall och fästa rullen med lim. Fler rullar ger större figur, åttio stycken rullar per person är jättebra. Under tiden funderar eleverna vad de vill göra. Möjligheter till samarbete finns.

Lektion två:
Vi ritar upp en bas på kartong och börjar med att limma fast, fästa, pappersrören för att sedan fläta vidare till önskad form.

Lektion tre:
Målning eller lackering konserverar pappret. Vi gör klart det sista på arbetet för att sedan avsluta workshopen i en miniutställning för utbyte av erfarenheter.

Lokalbehov

Lokal: En lektionssal med bänkar och tillgång till vatten är bra.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Workshopen kan ingå även i andra ämnen så som svenska, historia och i samhällskunskap.

Förberedelse: Alla hjälps åt att samla mycket papper, tidningar och annat informationsmaterial (dock inte för tunt eller för tjockt) - papperskvaliteten i dagstidningar och reklam är bra.

Material: skyddspapper för bänk, trälim i glasburk, penslar, pinnar av trä (runda grillspett), papper, tidningar och kartong, limpistol är bra att ha för snabb fastsättning, sax, tång och klädnypor.

Konstnär
Anne-Charlotte Dahl
Konstnärscentrum Öst
Årskurs
Åk 7-9, Gymnasie
Typ av aktivitet
Produktion kort - 3 tillfällen (3x180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Slöjd
Period
17 januari, 2022 - 15 juni, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
23200 kr exkl moms
21750 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet