Att se det osynliga

Region Västerbotten

Målsättning

Det sägs att vad världen behöver mer än något annat är innovatörer, det vill säga fantasirika idésprutor! Men hur gör man för att komma på nya idéer? Var hittar man inspirationen? Det här är en workshop som handlar om att trigga den egna fantasin och öva vårt seende.

Beskrivning

I en värld där sanningar allt oftare ifrågasätts och där verklighetsbilderna motsäger varandra, kan vi behöva undersöka hur det kommer sig att vi ser världen med så olika ögon. Vad är ett ögonvittne? Vad såg ögonvittnet då något hände? Och hur kommer det sig att två olika ögonvittnen ibland ser helt olika saker?

Det kan handla om många olika saker, men en del av förklaringen är att våra egna inre bilder, vilka baseras på våra minnen, tankar och åsikter - krockar med den verklighet vi möter. Ibland kan det hjälpa oss att se och förstå sammanhang bättre, men ofta går vi istället miste om saker. Vi ser dem helt enkelt inte, eftersom de inte finns i vår tanke just då.

Att se och uppleva mer av världen, är något man kan träna. Genom olika övningar, kan man öka sin intrycksbank och därmed se världen i ett bredare spektrum. På köpet får vi en utvidgad begreppsvärld och vi tränar samtidigt vår fantasi.

Tillvägagångssätt

Vi går igenom metoden för hur vi får syn på det osynliga. Med mobilkameran i handen ger vi oss ut på jakt efter det vi inte visste att vi kunde se. Med kameran som ”tittruta” letar vi former och färger, som utmanar vårt vaneseende. Väl inne igen, projicerar vi våra foton på stora papper, vilka vi sedan omvandlar till egna bilder, med färg och collage.

Lokalbehov

Vi behöver kunna gå ut och fotografera i närområdet en stund. Tillbaka i klassrummet behöver vi tillgång till en projektor för att kunna visa elevernas foton.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Eleverna behöver ha tillgång till antingen egen mobilkamera, eller om det finns en enklare digitalkamera att låna. Eleverna kan jobba två och två om en kamera.

Konstnär
Gunilla Åsberg
Konstnärscentrum
Årskurs
Åk 4-6, Åk 7-9
Typ av aktivitet
Process & tema kort - 3 tillfällen (3x180 min)
Konstform
Foto, Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Geografi, Biologi, Samhällskunskap
Period
04 november - 19 december, 2019
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)
Prissättning
25450 kr exl. moms
24000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet