Berätta i bild

Västra Götalandsregionen

Målsättning

Med utgångspunkt i boken jag skrivit ”Skriver du så?” (Nypon förlag) som handlar om att berätta med bilder istället för ord. Arbetar vi kring temat berätta i bild. När är något svårt? och vad gör man för att göra det lättare och roligare. Vi pratar om läs och skrivsvårigheter. Därefter får eleverna själva planera och berätta en egen kort bildberättelse där de utgår från en gång när de stötte på något som var svårt.

Beskrivning

Inom illustration är bildberättande en viktig komponent. Att förstå och tolka bilder är något som alla har nytta av. Genom att själv berätta med bild ökas förståelsen för och förmågan att tolka bilder.

Tillvägagångssätt

Workshopen inleds med att berätta och läsa ur boken skriver du så? samt berätta kort om läs och skrivsvårigheter. Efter det får eleverna en introduktion i målet med workshopen, att berätta med bilder istället för ord. När var det de stötte på något som var svårt? vad gjorde de för att komma över det? Med hjälp av ett förtryckt rutnät (storyboard) så får eleverna teckna sina upplevelser. Om de vill får de i slutet berätta sin berättelse.

Lokalbehov

Behöver en skärm(projektor) för introduktionen av workshopen. Samt bord och material (penna och papper) där eleverna kan teckna sin berättelse.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Om man vill kan eleverna förbereda sig med att läsa bilderboken "skriver du så? men det är inget krav eftersom jag läser ur den vid workshop tillfället. Kommer gärna ut till skolan och gör workshopen där.

Konstnär
Elin Molander
Illustratörcentrum
Årskurs
Åk 1-3, Åk 4-6
Typ av aktivitet
Konstworkshop lång (180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild
Period
10 januari, 2022 - 16 december, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
8700 kr exkl moms
7250 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet