Eleverna ska lära sig grunderna i serieteckning, men också bli inspirerade att fortsätta berätta i serieform på egen hand. Jag vill att de ska släppa prestationsångesten och i stället släppa fram kreativiteten och fantasin. Har man svårt att ta till sig eller skriva en vanlig text av olika skäl, är serierna också väldigt bra. Allt blir tydligare med kombinationen text och bild. Det går faktiskt att göra en serie helt utan text och ändå berätta något. Och med en serie kan man berätta allt från självbiografi till fakta. En engelsk sångtext kan bli en serie, likaså en presentation i samhällskunskap.
Serier, med sin och kombination av ord och bild, är det ultimata sättet att uttrycka sig på och nå ut med sina tankar och känslor med.
I min workshop lär jag ut grunderna i serieteckning, med större fokus på fantasi och berättarglädje, än att det ska bli rättstavat och snyggt. Vi arbetar till exempel med övningar som ”Skapa din egen superhjälte” och ”Rita en serie om dig själv”.
Undervisningen går fint att anpassa efter åldern på deltagarna och efter antalet lektionstimmar.
Ordinarie lärare får också med sig kunskaper i serieteckning.
Jag börjar med att visa bilder och berätta om hur en serie blir till, från idé till färdig produkt. Sedan går vi igenom pratbubblor, ansiktsuttryck m.m. Eleverna får teckna av ett urval av dessa för att enklare komma ihåg. Efter en kom igång-övning är det dags för dem att själva rita en serie. Detta anpassas givetvis efter åldern på deltagarna.
Material som behövs:
Vanligt kopieringspapper A4
Gärna finare ritpapper, men det är en bonus
Blyertspennor
Suddgummin
Linjaler
Svarta tuschpennor
Färgpennor el. liknande
Whiteboard och pennor
Bildvisningsmöjligheter (Jag har med et Ppt-presentation på en usb-sticka)
Det är fint om teckningsmaterial finns på plats.