Berätta med serier

Region Stockholm, Region Uppsala, Region Sörmland, Region Östergötland, Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Region Blekinge, Region Skåne, Region Halland, Västra Götalandsregionen, Region Värmland, Region Örebro län, Region Gävleborg

Målsättning

Serier, med sin och kombination av ord och bild, är det ultimata sättet att uttrycka sig på och nå ut med sina tankar och känslor med.
I min workshop lär jag ut grunderna i serieteckning, med större fokus på fantasi och berättarglädje, än att det ska bli rättstavat och snyggt. Vi arbetar med övningar som ”Skapa din egen superhjälte” och ”Rita en serie om dig själv”.
Undervisningen går fint att anpassa efter åldern på deltagarna och efter antalet lektionstimmar.
Ordinarie lärare får också med sig kunskaper i serieteckning. Serier är ett väldigt bra redskap för att underlätta inlärning i många skolämnen, såsom historia och svenska.

Jag heter Malin Biller och har arbetat som serietecknare sedan 2003.

Beskrivning

Alla har vi något att berätta. Oavsett hur duktig man är på att rita eller skriva, så kan alla lära sig att teckna serier.
I min workshop ”Berätta med serier” lär jag ut detta fantastiska uttryckssätt, genom en modell som kan anpassas både efter elevernas ålder och förutsättningar och hur mycket lektionstid som finns tillgänglig.

Jag heter Malin Biller och har arbetat som serietecknare och illustratör sedan 2003. Och jag brinner för att sprida glädjen med serieteckning.
Jag har rest runt både i Sverige och övriga Norden och hållit serieworkshops i ca 15 år nu.

I min undervisning går jag igenom bildberättandets grunder och tips och knep hur man ritar en bra serie (t.ex pratbubblor, ansiktsuttryck och olika sätt att förmedla riktning och hastighet). Hela tiden har eleverna möjlighet att ställa frågor.
Framförallt vill jag sudda ut all eventuell prestationsångest. Detta gör vi genom enkla, roliga övningar. Huvudsaken är inte att det man ritat är jättesnyggt, utan att man har något att säga, en bra idé och en dos fantasi.

Mina elever är oftast mellan 7-18 år och jag har erfarenhet också av att undervisa för nyanlända elever och på särskoleelever.
NYHET: Sedan januari 2021 finns min workshop även som digitalworkshop, där jag undervisar eleverna på distans.

Tillvägagångssätt

Jag inleder med att berätta om mig själv och mitt skapande, visar eleverna bilder på jobbprocessen som professionell tecknare och hur olika typer av serier kan se ut. Jag involverar eleverna tidigt och vi pratar tillsammans om vad en serie egentligen är för något, vilka genrer det finns osv. Därefter går vi igenom olika typer av pratbubblor och så hur man ritar ansiktsuttryck.Efter det är det dags för en kul kom igång-övning (t.ex "Rita din egen superhjälte") och sista delen av workshopen går till att alla får rita en egen serie.

Lokalbehov

Tillgång till laptop/bildvisning via USB, whiteboard el. liknande

Bra att tänka på/förberedelser/material

Det är fint om det finns:
Kopieringspapper, A4
Blyertspennor
Suddgummin
Linjaler
Pennvässare
Svarta tuschpennor
Bonus:
Finare ritpapper
Färgpennor e. liknande att färglägga med

Konstnär
Malin Biller
Illustratörcentrum
Årskurs
Fritidshem, Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie
Typ av aktivitet
Konstworkshop lång (180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Svenska
Period
17 oktober, 2021 - 29 mars, 2030
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
9450 kr exkl moms
8000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet