PROJEKT

Ateljebesök i glashytta

Kom in i glashyttans hetta och skapa dina egna objekt i glas!

Beskrivning

Glas är ett spännande och mångsidigt kulturmaterial. I glashyttans hetta transformeras sand och soda till en glödande honung som sedan stelnar till något hårt och svalt. Hur kan vi påverka materialet? Vad händer när vi försöker forma glaset?

I projektet Ateljébesök i glashytta får deltagarna tillträde till en annars stängd värld där vi ser glaset genom flera fasetter. Eleverna delas in i grupper om fem och turas om att skapa egna objekt inne i glashyttan, göra “lampworking” där man formar glasobjekt i lågan, och att grilla pinnbröd över öppen eld på gården bland neonskulpturer. Vi lär oss om glasets uråldriga historia och dess plats i nutida svenskt kulturarv. I vikingagravar finns glaspärlor som färdats över jordklotet, det blåsta glaset i form av till exempel snapsglas och bägare har tillverkats i hundratals år och varit en hemlig konst i Venedig, och i nutida neonrör av glas lyser molekylerna med hjälp av radiofrekvenser. Glaset har en fascinerande historia och här får eleverna möta den på nära håll!

Målsättning

Eleverna får pröva på att handskas med ett material som kräver stor koncentration och närvaro. De får på nära håll uppleva ett hantverk som både är tillgängligt och fascinerande, och svårt och tidskrävande att behärska. De får också se med egna ögon den kemiska process i vilken glaset blir till och transformeras, och de får se hur man kan använda sig av hantverk och kulturmaterial, som glas, för att skapa konst.

Tillvägagångssätt

Vi har en gemensam genomgång i helgrupp där jag berättar om glasets sammansättning och historia.

Eleverna delas upp i tre grupper om fem personer. Varje grupp turas sedan om att göra tre olika aktiviteter.

En grupp är inne i glasverkstaden och varje deltagare får designa och blåsa en egen bubbla tillsammans med glasblåsare.

En grupp gör “lampworking” med mig, där man smälter glas över en låga som sedan formas. Här gör vi till exempel våra egna glaspärlor.

En grupp grillar pinnbröd över öppen eld ute på gården.

Vi avslutar med en gemensam samling för att dela med oss av vad vi upplevt och samtala om frågor det väckt .

Särskilt för detta projekt

På grund av brandrisken bör eleverna undvika kläder i fleece, tyll och liknande.

Materialkostnader om 120 kronor per elev tillkommer.

Glashyttan ligger på Svärdlångsvägen, nära Årstabergs pendeltågstation.

PROJEKT

Region
Välj årskurs
Välj tema