PROJEKT

Best Sticks

Vi tillverkar bestick med skogen som utgångspunkt och funderar kring en kulturs gränser i tid och rum.

Beskrivning

Vad säger de redskap vi använder när vi äter om vår kultur? Vi tillverkar bestick med skogen som utgångspunkt och funderar kring en kulturs gränser i tid och rum. Har bestick som det inte går att äta med ändå ett värde?

Bestick är något vi håller i händerna flera gånger om dagen utan att reflektera över det, men egentligen är det ingen självklarhet att bestick ser ut just som de gör. I många kulturer används andra typer av ätredskap och i vissa inga alls. Genom det här projektet rör vi oss i gränslandet mellan kultur och natur, civilisation och apokalyps, dåtid och framtid.

Vi tillverkar våra egna bestick med material från skogen. Vi använder till exempel rötter och grenar och olika typer av mossor, men även skräp såsom plastbestick och annat som kan vara användbart - helt enkelt det som man kan tänkas hitta i skogen. Alla får designa sina egna personliga bestick utifrån dessa förutsättningar. Till hjälp har vi även skulpturmaterial såsom lim, snöre, papier maché, fuskpäls med mera - allt för att skapa en kreativ miljö.

Målsättning

Eleverna får reflektera över vad som är grundläggande i en kultur och var gränserna för en kultur går. Hur såg det ut förr i tiden jämfört med nu? Är det viktigt att ha ett komplett bestick-set eller går det lika bra att äta med händerna? När började vi tillverka våra egna ätredskap och hur såg de ut?

Genom att skapa sina egna bestick kan eleven också bredda sin materialkännedom och synen på vad som kan vara ett användbart material. Hur bestämmer vi vad som är ett bruksföremål och vad som är konst? Måste det gå att använda besticken eller kan de ändå ha ett värde?

Tillvägagångssätt

Jag visar lite olika objekt som skulle kunna vara bestick - gamla bestick från förr blandat med bestick som jag har gjort i skulpturmaterial. Vi jämför och jag förklarar exempelvis att det som ser ut som rötter i själva verket är snöre osv.

Alla material som finns att välja mellan ligger framme och vi sätter igång. Man väljer själv om man vill skissa ett förslag först eller jobba direkt med de material som finns att tillgå. Vi tittar tillsammans och diskuterar olika möjligheter och tillvägagångssätt.

När vi är klara dukar vi upp ett bord med de bestick som vi har gjort.

Om det finns intresse kan vi även öva på vett och etikett och gå igenom i vilken ordning man använder besticken på en fin middag.

Lokalbehov och teknik

Klassrum eller bildsal.

Materialen vi använder är trälim, sax, hampasnöre, papier-maché, piprensare, limpistol, akrylfärg, papper, fuskpäls, plastbestick, rötter, grenar, mossa med mera. De material som inte finns på skolan inhandlas enligt överenskommelse.

Särskilt för detta projekt

Konstprojektet kan med fördel ges även i museala sammanhang samt på konsthallar.

PROJEKT

Region
Välj årskurs
Välj tema