PROJEKT

Bröd och konst – Historia, teknik och klimat

Baka konstverk!

Beskrivning

Människan har bakat bröd ända sedan vi blev bofasta och började bruka och jorden. Det tidigaste arkeologiska brödfyndet, som hittades vid en utgrävning i Jordanien, var 14 000 år gammalt. Bröd har ända sedan dess agerat föda, ekonomi och metafor i många delar av världens hörn. Kan man också göra konst av bröd? Ja!

I projektet Bröd och konst – Historia, teknik och klimat bakar vi bröd tillsammans och skapar våra egna och gemensamma brödskulpturer. Vi lär oss om hur bröd har återkommit genom konsthistorien som motiv såväl som material, och vi testar att skapa konstverk i ett okonventionellt material.

Målsättning

Eleverna får pröva på att skapa konstverk i ett okonventionellt och annorlunda material. De får lära sig om brödets kulturhistoria, samtidigt som de lär sig hantverksmässiga kunskaper kring bakning och skulptur. De får lära sig om brödets råvaror och dess relation till klimatet, och de får möjlighet att reflektera kring konsumtion, konsthistoria och samtidskonst.

Tillvägagångssätt

Jag introducerar bröd som material. Jag berättar om brödets historia i kulturen och i konsten, och om brödets klimatpåverkan.

Vi skapar tillsammans egen deg som eleverna får färga in och formge själva. Vi utforskar hur bröd kan användas som konstnärligt material.

Avslutningsvis får eleverna ugnsbaka, presentera och smaka sina brödkonstverk.

Lokalbehov och teknik

Normalstort klassrum med projektor. När vi bakar behöver vi tillgång till en hemkunskapssal med ugn och plats och verktyg för bakning.

PROJEKT

Region
Välj årskurs
Välj tema