Bröd & konst – historia, teknik och klimat

Region Östergötland, Region Skåne, Region Sörmland, Region Stockholm

Målsättning

Eleverna får kunskaper kring brödets historia, vad det har för klimatpåverkan och hur det kan användas som konstnärligt material. Med sig från kursen får de hantverksmässiga kunskaper kring bakning och skulptur, tillsammans med kännedom om råvaror och brödets relation till klimatet. Eleverna tillsammans får möjlighet att reflektera kring konsumtion och konsthistoria såväl som samtidskonsten.

Beskrivning

Människan har bakat bröd ända sedan den blev bofast och började bruka jorden. Det tidigaste fyndet av bröd hittades i Jordanien och är från 14 000 år sedan. Det var brödsmulor som hittades vid en utgrävning och när forskarna försökte rekonstruera receptet sa de att de blandade kornen bör ha givit brödet en nötaktig smak. Bröd har sedan dess agerat föda, ekonomi och metafor i många delar av världens hörn. Bröd är också något återkommande genom konsthistorien och har även fungerat som material för skulptur genom bl a traditionen kring skådebröd. I den här kursen får eleverna en fördjupad kunskap kring materialet och dess historia tillsammans med goda kunskaper kring färgblandning, skulptur och konsthistoria.

Tillvägagångssätt

Vid första tillfället introduceras bröd som material, dess historia och klimatpåverkan tillsammans med en kortare workshop.
Vid andra tillfället bakar vi bröd tillsammans och lär oss baktekniker och pratar om hur det kan användas som konstnärligt material.
Vid tredje tillfället får eleverna baka ett eget bröd och skapa egna och gemensamma “brödskulpturer” för en gemensam presentation.

Lokalbehov

Första träffen går att ha i ett vanligt klassrum med projektor. De två efterföljande träffarna behöver en hemkunskapssal med ugn och plats och verktyg för bakning.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Ersättning för resor utanför Norrköping tillkommer.

Konstnär
Louise Waite
Konstnärscentrum Mitt
Årskurs
Åk 7-9, Gymnasie, Fritidshem
Typ av aktivitet
Process & tema kort - 3 tillfällen (3x180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form, Slöjd/Hantverk/Design
Skolämne
Bild, Hem- och konsumentkunskap, Historia, Biologi
Period
11 juni, 2020 - 30 juni, 2021
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
23200 kr exkl moms
21750 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet