Bygg din egen stickmaskin

Region Skåne

Målsättning

Eleverna ska lära sig att bygga sitt eget verktyg för att sticka på, och få insikt i hur olika textila material fungerar att sticka med. Vi samtalar om återbruk och miljö, och sätter det i relation till att göra saker själv, och att använda saker som man redan har eller kan återanvända. Vi vill också inspirera till att uppskatta processen, och inte endast fokusera på resultatet.

Beskrivning

I en digital värld vill vi inspirera till samtal om och upplevelser av material, samtidigt som vi fokuserar på att återanvända material. Medan vi skapar med våra händer upplever vi vad ett material är - hur känns det mot huden, hur ser det ut, och kanske även hur det låter och luktar? Vi vill inspirera och uppmuntra till en mer taktil upplevelse av vår värld. En värld som är beroende av att vi alla börjar tänka mer långsiktigt, och på hur vi konsumerar jordens resurser.

Alla våra workshops innehåller återbruk och hållbarhet som övergripande tema.

Tillvägagångssätt

Vi inleder alltid med att berätta om oss själva, hur vi arbetar som konstnärer, och vad vi tycker är spännande med vårt yrke.

Workshopen kan varieras i förhållande till om eleverna skapar individuellt, eller om det är en önskan att eleverna skaper ett kollektivt konstverk.

Efter presentationen, har vi en kort genomgång av vad vi ska göra och visar exempel. Vi samtalar om återbruk, om att bygga egna saker, och frågor tar vi löpande. Därefter får eleverna plocka ihop material för att bygga sin stickmaskin, vi går runt och assisterar och uppmuntrar eleverna att hjälpa varandra, och sen kommer eleverna igång med att sticka. Garn och tråd finns uppdukade under hela workshopen, så att eleverna kan undersöka och experimentera med olika färger, material, och kvaliteter. Wokshopen avslutas med en uppsamling där vi pratar om och reflekterar kring arbetsprocessen.

Lokalbehov

På skolan:
- bord och stolar
- projektor och projektorduk (ej ett krav!)

Vi kan också ta emot skolklasser i vårt konstnärskollektiv, Rehab Kultur i Malmö. Och då kan vi sticka på vår jättestora stickmaskin, se bild i galleri.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Ordinarie lärare/pedagog och ev. assistenter deltar under hela workshopen.

Alla material och verktyg ingår.

Det finns möjlighet att anpassa upplägget för klassens behov och förutsättningar.

Konstnär
Trådverket - Ylva och Elisabet Frick
Konsthantverkscentrum
Årskurs
Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9, Fritidshem
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Slöjd/Hantverk/Design
Skolämne
Slöjd, Bild, Samhällskunskap
Period
16 augusti, 2021 - 14 juni, 2022
Tillgänglighet
Rullstol, Handikapptoalett, Nära till kollektivtrafik
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
8450 kr exkl moms
7000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet