BehovsPusslet – Konstinstallationen som gör plats för det du behöver

Region Stockholm

Video


Målsättning

BehovsPusslet är en kreativ installation som gör plats för deltagarnas behov. Med hjälp av 6 olika frågeboxar och ett 24 timmars hjul, bidrar varje deltagare med sin utmaning. I takt med att lösningar, strategier och fallgropar på vägen växer fram, blir igenkänningsfaktorn BehovsPusslets främsta styrka. Det går bra att närma sig i sin egen takt. Eftersom installationen finns kvar, ges även de som inte var med på plats under dagen möjlighet att snubbla in i processen. Uppfinnaren Lotte Johansson introducerar, fångar upp och coachar utifrån behov.

Beskrivning

BehovsPusslet bygger på en forskningsbaserad metod, Live-prototypad fram på gatan under Almedalsveckan, Stockholm Designweek, Skolforum och på gatan. Den kan anta en ny form utifrån platsen, medan grunden alltid är densamma. Vi skapar den tillsammans, använder oss av det skrivna ordet och symboler. BehovsPusslet har potential att bli en levande installation som hela tiden förändras med människorna och miljön runt den. Ett sätt att närma sig kreativa processer enligt trial and error, inte minst för dem som undrar vad egentligen en konstinstallation är. En ny snackis i korridoren, fungerar lika bra i personalrummet.

Tillvägagångssätt

Jag bygger basen med de sex frågeboxarna och 24 h hjulet. På skolgården använder vi oss av gatukrita i olika färger. Inomhus självhäftande blackboard med tillhörande pennor i olika färger och mitt BehovsPussel av kuber. Deltagarna får först ta del av min egen resa från vattenrädd med tummen mitt i handen till seglande fotograf på klassiska race i Medelhavet och min uppfinning BehovsPusslet. Min bärbara röstförstärkare gör att jag hörs, oavsett var vi genomför aktiviteten. För att fånga upp fler lärstilar använder jag mycket bild och naturligt kroppsspråk vid instruktion. Jag hjälper de elever som behöver extra stöd, coachar utifrån behov och ser till att alla ges det utrymme de behöver för att skapa en modell för just sina behov, inspirerade av varandra.

Lokalbehov

Vägg 6 X 3 m eller en slät golvyta i betong, asfalt eller liknande. Intron görs med fördel på storbildsskärm via min Ipad, kopplad till skolans projektor och HDMI-sladd. Min röstförstärkaren räcker 30 m, för max 50 personer. Vid behov kan lokal på Södermalm erbjudas + 2000 kr.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Aktiviteten kan bokas året runt. Utomhus kräver torr, sopad yta. Deltagarna tar med egen kamera i form av mobil, laptop eller surfplatta, förvarad i ryggsäck eller annan väska under aktiviteten för att föreviga det de identifierar sig med. Även jag dokumenterar det hela, vilket gör att man inte måste ha en egen mobil/platta.

Konstnär
Lotte Johansson
Centrum för Fotografi
Årskurs
Åk 7-9, Gymnasie, Fritidshem, Åk 4-6
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Konst/Bild/Form, Foto
Skolämne
Bild, Samhällskunskap, Idrott och hälsa, Svenska, Engelska
Period
20 december, 2021 - 20 december, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
8450 kr exkl moms
7000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet