Coachomaten – Konstinstallationen som gör plats för det du behöver

Region Stockholm

Video


Målsättning

Coachomaten är en kreativ konstinstallation som gör plats för deltagarnas behov. Med hjälp av 6 olika frågeboxar och ett 24 timmars hjul, bidrar varje deltagare med sin utmaning. I takt med att lösningar, strategier och fallgropar på vägen växer fram, blir igenkänningsfaktorn dess främsta styrka. Coachomaten kan man närma sig, i sin egen takt, inspirerad av det andra deltagare redan visualiserat. Eftersom den gemensamma installationen finns kvar som sådan, ges även de som inte var med på plats under dagen, möjligheten att snubbla in i processen. En konstruktiv aktivitet, utan prestationsångest, där Lotte Johansson introducerar, fångar upp och coachar utifrån behov. Var det så här enkelt? Varför har jag inte tänkt på det här tidigare? Är bara några av deltagarnas reaktioner, efter att de sammanstrålat i Coachomaten.

Beskrivning

Coachomaten bygger på en forskningsbaserad metod, Live-prototypad fram på gatan under Almedalsveckan, Stockholm Designweek och Skolform. Den kan anta en ny form utifrån platsen, medan grunden är densamma. Vi använder oss av det skrivna ordet och symboler. Coachomaten har potential att bli en levande installation som hela tiden förändras med människorna och miljön runt den. Ett sätt att närma sig konstnärliga och kreativa processer enligt trial and error, inte minst för dem som undrar vad egentligen en konstinstallation är. En ny snackis i korridoren och varför inte även i personalrummet.

Tillvägagångssätt

Jag ritar upp /och monterar basen med de sex frågeboxarna och 24 h hjulet. På skolgården använder vi oss av gatukrita i olika färger. I lokaler som klassrum, uppehållsrum, foajé, personalrum, använder vi självhäftande blackboard med tillhörande pennor i olika färger. Deltagarna får först ta del av min egen resa från vattenrädd med tummen mitt i handen till seglande fotograf på klassisk regatta i Medelhavet och hur Coachomaten kom till. Min bärbara röstförstärkare gör att jag hörs, oavsett var vi genomför aktiviteten. För att fånga upp fler lärstilar använder jag samtidigt kroppsspråket vid instruktion. I anslutning finns också en skriven instruktion. Jag hjälper de elever som behöver igång, coachar utifrån behov och ser till att alla ges det utrymme de behöver.

Lokalbehov

Vägg 6 X 3 m eller en slät golvyta i betong, asfalt eller liknande. Intron görs med fördel på storbildsskärm via min Ipad, kopplad till skolans projektor och HDMI-sladd. Min röstförstärkaren räcker 30 m, för max 50 personer. Vid behov kan lokal på Södermalm erbjudas + 1000 kr. Fast vägg/golv/markinstallation enligt offert, från + 5 000 kr.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Aktiviteten kan bokas året runt. Utomhus kräver torr, sopad yta. Deltagarna tar med egen kamera i form av mobil, laptop eller surfplatta, förvarad i ryggsäck eller annan väska under aktiviteten för att föreviga det de identifierar sig med. Om inte deltagarna har tillgång till detta, bildar vi grupper utifrån de som har, alternativt dokumenterar jag tillsammans med deltagarna. Det viktiga är att vi gör det på ett sätt som känns tryggt för skolan och deltagarna.

Konstnär
Lotte Johansson
Centrum för Fotografi
Årskurs
Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie, Fritidshem
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Konst/Bild/Form, Foto
Skolämne
Bild, Samhällskunskap, Idrott och hälsa, Svenska, Engelska
Period
22 mars, 2021 - 31 mars, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
8450 kr exkl moms
7000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet