Du är ett konstverk

Beskrivning

Barnen/ungdomarna får uppleva en kreativ miljö och pröva på att vara både konstnär och konstverk. Med målat ansikte kan det kännas lättare att stå framför en kamera och att våga uttrycka sig och självkänslan växer. Med musik och ett dansgolv ges möjligheten att pröva på karaktärernas kroppsspråk. Barnen/ungdomarna lär känna sig själva och varandra lite mer. När alla fotograferats tittar vi på bilderna tillsammans och pratar om deras skapelser. De blir sedda och lyssnade på och kan växa i självförtroende.

Målsättning

Målsättningen är att ge barnen/ungdomarna inspiration och verktyg till att utrycka sig i ett fotoporträtt som de får ta med sig hem och känna sig stolta över.

Tillvägagångssätt

Vi presenterar oss för varandra och jag visar runt i lokalen, berättar om vad vi jobbar med på Selva Studio; foto, skulptur, ljussättning, kostym, musik och dans.

Vi tittar på bildspel med porträttbilder som jag och andra konstnärer gjort, jag berättar om mitt skapande.

Vi går igenom det material som de ska få använda; ansiktsfärg, kostym, tyger, rekvisita och återvinningsmaterial.

De får sminka sig själva eller varandra, göra enklare masker, sy, använda limpistol mm för att transformeras.

När de är nöjda med sin skapelse blir de fotograferade en och en utav mig.

Om tiden räcker kan de göra flera transformationer/porträtt eller pröva karaktärernas rörelser till musik på dansgolvet.

Vi samlas och tittar på bilderna som tagits på en stor projektionsduk och pratar om vilka de förvandlats till.

Efter en dryg vecka kommer en A4 fotoutskrift på varje elev skickas med posten till klassläraren så att de får ta med sig bilden på sig själv hem. Alla bilder mejlas också till läraren.

Lokalbehov och teknik

Särskilt för detta projekt

Selva Studio ligger i Bagarmossen, ca 10 min promenad från T-banestationen. Det är en trappa upp.

Årskurs

Förskola, Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9, Fritidshem

Typ av aktivitet

Konstkarta kort (120 min)

Konstnärlig metod och material

Fotografi, Kropp

Tema

Relaterade skolämnen

Bild, Slöjd, Samhällskunskap, Historia, Religionskunskap, Dans, Biologi

Tillgänglighet

Nära till kollektivtrafik

Storlek på klass

Halvklass (15 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Region Stockholm

Hemort:

Konstnären har sin bas i Region Stockholm, notera att reskostnader kan tillkomma.

Pris

7700 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.