Ekebyvasen

Region Uppsala

Målsättning

Eleverna får lära sig om Upsala-Ekebys historia och om ett urval av dess formgivare och de får prova på att skapa egna föremål inspirerade av Ekebykeramiken.

Beskrivning

Det gamla bruksområdet Ekeby i Uppsala är idag en plats som myllrar av all möjlig aktivitet: skolor, förskolor, vårdcentral, små och stora företag, konstnärer och många andra. Då är det lätt att glömma vad som faktiskt har funnits på den här platsen för inte allt för länge sedan. Upsala-Ekeby grundades 1886 efter att man funnit att ishavsleran i området lämpade sig särskilt väl för keramisk tillverkning. Från början tillverkade man tegel och kakel till kakelugnar, senare huvudsakligen kakel men även brukskeramik och konstkeramik. Henny Linn Kjellberg har sin egen verkstad i Ekeby gamla fabriksområde sedan elva år.

I det här programmet får eleverna besöka Ekebybruk och konstnärens keramikverkstad. De får först en guidning av bruksområdet, de får lära sig om brukets historia och titta på samlingar med Ekebykeramik som finns på platsen. Eleverna får lära sig om keramiken som material och om keramisk form och design och de får en introduktion till några av Ekebyformgivarna som till exempel Mari Simmulson, Anna-Lisa Thomson och Vicke Lindstrand.

I konstnärens egen verkstad får de sedan skapa föremål i lera som är inspirerade av Upsala-Ekebys klassiska brukskonstgods som skulptur, skålar och vaser. De får lära sig några av grunderna i keramiska tekniker såsom tumning, modellering och dekoration. Föremålen glaseras och bränns och kan hämtas av skolan i efterhand.

Foto: Upsala-Ekeby keramik på Uppsala Konstmuseum samt dokumentation från olika tidigare lerworkshops för barn/unga.

Tillvägagångssätt

Guidning i Ekebybruk och visning av Ekebysamlingen: ca 45-60 min
Introduktion till material och teknik: 20-30 min
Eget arbete under handledning av konstnären: 1,5 h

Längden på de olika momenten anpassas något efter elevernas ålder.

Lokalbehov

Bra att tänka på/förberedelser/material

Besöket sker i halvklass och ordinarie personal och resurser ska vara med. Gärna minst två personal. Tyvärr är inte hela visningen tillgänglig för rullstol då Ekebysamlingen finns en trappa upp utan hiss. Konstnärens verkstad är däremot tillgänglig för rullstol.

Material ingår.

Konstnär
Henny Linn Kjellberg
Konstnärscentrum Öst
Årskurs
Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie
Typ av aktivitet
Konstkarta lång (180 min)
Konstform
Slöjd/Hantverk/Design, Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Slöjd, Samhällskunskap, Historia
Period
01 september, 2021 - 31 maj, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
8700 kr exkl moms
7250 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet