Fotoworkshop med porträtt och bildredigering

Västra Götalandsregionen

Målsättning

Eleverna får insikt i grundläggande fototeknik, ljussättning, komposition och färgsättning. Efter porträttfotograferingen ska de jobba med bildredigering för att ytterligare se hur man kan bearbeta bilden digitalt och därmed förstärka eller ändra bildens uttryck.

Beskrivning

I dagens samhälle möter vi digitala bilder varje dag och vi tar själva bilder enkelt med våra mobiler. Denna workshop ger en grundläggande kunskap i hur och varför en bild kan utrycka olika saker beroende på hur den har presenterats eller behandlats genom redigering.

Nyckelord:
Foto, porträtt, komposition, ljus, färg, rekvisita, digital bildbehandling, samarbete

Tillvägagångssätt

Denna workshop använder sig av elevernas skoldatorer eller läsplattor som har webkameror. Genom att ta varandras porträtt går vi igenom komposition, ljussättning och färgsättning. Därefter går vi igenom grundläggande bildbehandling genom ett webbaserat bildredigeringsprogram.
Barnen blir indelade i grupper om tre där de får assistera varandra, ha rekvisita och jobba med bakgrunder. Tillsammans får de undersöka hur man på olika sätt kan ändra fotografiets uttryck genom olika teman av känslor, att ändra ljussättning (ficklampor), byta rekvisita och bildkomposition.
Workshopen kommer att anpassas efter barnens ålder och förutsättningar men passar bra för F-6 och kan också göras med särklasser. Den kan göras i halvklass eller helklass med då en respektive två konstnärer.

Bildbehandlingsprogrammet vi kommer att använda oss av: https://pixlr.com/se/e/
Annars läsplattans inbyggda redigeringsapplikation.

Lokalbehov

Vi kommer till er skola! Utrensat klassrum med möjlighet att hänga upp färgbakgrunder i tyg. Alternativt samlingssal så att eleverna får plats att röra sig. Bra om man kan mörklägga så att ljussättning med ficklampor blir extra effektfulla.

Bra att tänka på/förberedelser/material

De bärbara datorerna alternativt läsplattors tekniska möjligheter måste kontrolleras innan workshopen sätts igång.

Konstnär
Elias Björn
Konstnärscentrum Väst
Årskurs
Förskola, Åk 1-3, Åk 4-6
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Foto
Skolämne
Fysik, Bild
Period
10 januari, 2022 - 22 december, 2023
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
7700 kr exkl moms
6250 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet