Fotoworkshop med porträtt och bildredigering

Beskrivning

I dagens samhälle möter vi digitala bilder varje dag och vi tar själva bilder enkelt med våra mobiler. Denna workshop ger en grundläggande kunskap i hur och varför en bild kan utrycka olika saker beroende på hur den har presenterats eller behandlats genom redigering.

Nyckelord:
Foto, porträtt, komposition, ljus, färg, rekvisita, digital bildbehandling, samarbete

Målsättning

Eleverna får insikt i grundläggande fototeknik, ljussättning, komposition och färgsättning. Efter porträttfotograferingen ska de jobba med bildredigering för att ytterligare se hur man kan bearbeta bilden digitalt och därmed förstärka eller ändra bildens uttryck.

Tillvägagångssätt

Denna workshop använder sig av elevernas skoldatorer eller läsplattor som har webkameror. Genom att ta varandras porträtt går vi igenom komposition, ljussättning och färgsättning. Därefter går vi igenom grundläggande bildbehandling genom ett webbaserat bildredigeringsprogram.

Barnen blir indelade i grupper om tre där de får assistera varandra, ha rekvisita och jobba med bakgrunder. Tillsammans får de undersöka hur man på olika sätt kan ändra fotografiets uttryck genom olika teman av känslor, att ändra ljussättning (ficklampor), byta rekvisita och bildkomposition.

Workshopen kommer att anpassas efter barnens ålder och förutsättningar men passar bra för F-6 och kan också göras med särklasser. Den kan göras i halvklass eller helklass med då en respektive två konstnärer.

Bildbehandlingsprogrammet vi kommer att använda oss av: https://pixlr.com/se/e/
Annars läsplattans inbyggda redigeringsapplikation.

Lokalbehov och teknik

Vi kommer till er skola! Utrensat klassrum med möjlighet att hänga upp färgbakgrunder i tyg. Alternativt samlingssal så att eleverna får plats att röra sig. Bra om man kan mörklägga så att ljussättning med ficklampor blir extra effektfulla.

Särskilt för detta projekt

De bärbara datorerna alternativt läsplattors tekniska möjligheter måste kontrolleras innan workshopen sätts igång.

Elias Björn

Årskurs

Förskola, Åk 1-3, Åk 4-6

Typ av aktivitet

Konstworkshop kort (120 min)

Konstnärlig metod och material

Fotografi, Digitalt

Tema

Relaterade skolämnen

Fysik, Bild

Tillgänglighet

-

Storlek på klass

Halvklass (15 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Västra Götalandsregionen

Hemort:

Konstnären har sin bas i Västra Götalandsregionen, notera att reskostnader kan tillkomma.

Pris

7700 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.

Liknande projekt se alla →