How are you ? Who are you?

Region Skåne

Målsättning

MÅL : Att gestalta ett självporträtt i lera. Lära känna materialet och möjligheten att göra ett eget avtryck. Eleverna studerar sitt eget ansikte i en spegel och överför intrycken till den tredimensionella leran. Vi tittar på exempel både ur konsthistorien men också ur samtiden. Tillsammans blir porträtten ett kollektivt verk, som fästs på speglar och kan monteras på skolan.

Beskrivning

HUR? Föreläsning med exempel ur dåtid och samtid i konsthistorian och nu verksamma konstnärer eller influensers.
WORKSHOP: Alla gör ett selfie med lera som bränns av Moa och sedan målas med akrylfärger.

Selfies är snabba fotoporträtt - snappar och bilder som tas nästan med automatik, för unga upp till 50 gånger per dag. Konstprojektet stannar till vid fenomenet men låter det möta ett klassiskt konstnärligt material : leran. Genom att använda oss av leran och titta in i våra ansikten med en spegel som verktyg kan vi stanna upp och fundera på oss själva och hur vi vill framställa oss. Det kan resultera i närstudier av ansiktet men också idéer om vilka vi vill vara, som en sorts masker vi ikläder oss. Vi provar och diskuterar bildkultur och identitetsprocesser, i relation till samtid och exempel i konsthistorien.

Leran är möjligheternas material. Formbar och kan efterlikna andra material. Den jordar oss, lugnar oss med sina egenskaper. Ofta upplever elever och vuxna att den lugnar och i sig själv väcker arbetsro.

Projektets mest centrala frågeställningar?
Vem är du ? Hur mår du ? Hur vill du framställa dig själv? Eleverna utforskar och undersöker glappet mellan teknik, material och självbild. En fördjupning och förståelse av processerna kring identitet och självporträtt.

Att stanna till och lugnt betrakta sin spegelbild är spännande, kanske ser du plötsligt något annat ? Kanske kan du arbeta med ett nytt filter - och gör den du skulle vilja vara? Det kan också bli masker där vi prövar vilka vi vill forma oss till.

Tillvägagångssätt

VAD ? Vi tittar på konstnärliga selfies genom tiderna, och genom samtidens sociala medier.
Hur "brandar" vi oss själva och hur påverkar det hur vi mår?
Vi både funderar på och formar hur vi mår och vad som symboliserar oss.

Föreläsning med bilder och exempel ur dåtid och samtid i konsthistorien och nu verksamma konstnärer eller influencers.
Vi tittar på konstnärliga selfies genom tiderna, och genom samtidens sociala medier.
Bildspelet mynnar ut i diskussioner och frågeställningar kring: Hur "brandar" vi oss själva och hur påverkar det hur vi mår? Hur kan vi prova vilka vi vill vara med nya bilder av oss själva?
Vi både funderar på och formar hur vi mår och vad som symboliserar oss. Hur har också konstnärer i äldre tider arbetat med symboler?

Lokalbehov

TRÄFF 1:
I vanligt klassrum, med tillgång till projektor, och gärna en vask för att tvätta händer, typ bildsal. Först tittar vi på självporträtt genom tiderna och sedan gör vi selfies i lera. Moa tar med självporträtten till ateljé och de bränns för att sedan komma tillbaka till skolan.

TRÄFF 2: Självporträtten målas i akrylfärg och monteras på spegelglas. Skolan kan sedan hänga upp konstverken på lämplig plats.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Moa tar med allt, verktyg och lera, inklusive förkläden.

Varje klass får fundera på hur deras självporträtt/selfies ska presenteras. I samråd med skolan monteras porträtten på spegelglas på skolan. Sedan får skolan hänga upp dem på lämplig plats tillsammans med vaktmästare.

Konstnär
Moa Lönn
Konsthantverkscentrum
Årskurs
Åk 1-3, Åk 4-6
Typ av aktivitet
Produktion kort - 3 tillfällen (3x180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Historia, Samhällskunskap, Slöjd, Svenska
Period
17 oktober, 2022 - 31 maj, 2023
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
25450 kr exkl moms
24000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet