Författaren Magnus Ljunggren och jag gör böcker för barn som just börjat läsa. Texten ska vara lagom svår och berättelsen tillräckligt spännande för att vilja läsa vidare. Att ta sig igenom en hel bok på egen hand ger nybörjaren stärkt självförtroende. Det är en viktig förutsättning för att fortsätta upptäcka nya böcker, få nya upplevelser och att utvecklas som läsare.
I så kallade lättlästa böcker har bilderna större betydelse än många tänker på. Bild och text stödjer varandra, men kan också berätta lite olika saker. Talesättet att "en bild säger mer än tusen ord" har stor betydelse och är utgångspunkten för min dag i barnens klassrum.
Med de 15 böckerna om Riddarskolan i bagaget, visar jag bilder och berättar hur en idé växer fram, hur bild och text utvecklas för att sedan ta form och bli en riktig bok. Jag visar hur arbetet som illustratör går till, ger handfasta tecknartips, goda råd och leder barnen genom konkreta övningar.
Under ett besök i klassen berättar jag hur böckerna blir till och om mitt arbete som tecknare.
Jag visar bilder på Smartboard och gör därefter enkla teckningsövningar i klassrummet.
Barnen övar praktiskt på att rita olika ansiktsuttryck.
De får öva sig i att skissa, kalkera och måla.
Sista momentet är att illustrera en text de har skrivit själva.
Klassrummet fungerar bra. Halvklass är såklart att föredra.
Under punkten "att illustrera en text", så är det viktigt att barnen redan har skrivit en kort berättelse, t ex under tidigare lektioner i ämnet svenska.
Alternativet kan vara att barnen väljer att illustrera en befintlig text, men det är sämre. Lämpliga texter för åldersgruppen är ju ofta redan är illustrerade på något sätt och då kan det vara svårt att inte imitera befintliga illustrationer.
Behövs: papper, penna, tejp, penslar, vattenfärg, suddgummi och gärna riktigt akvarellpapper.