Kjelles känslor

Region Stockholm, Region Gävleborg, Region Dalarna, Region Västmanland

Målsättning

Att prata om hur en figur i en bok känner sig kan vara en genväg till att prata om känslor – att det är ok att känna sig på olika sätt, hur det kan kännas och varför. Fokus för workshopen är hunden Kjelle, ur Kjelle-böckerna som är skrivna av Kajsa Gordan och illustrerade av mig. Kjelle är en ganska liten och känslig hund med långa öron och blommig kropp. Han har varit med om många äventyr och är ofta rädd men samtidigt både modig och smart. Med hjälp av ögonen, de långa öronen och kroppsspråket visar han tydligt hur han känner sig. I workshopen får barnen med hjälp av Kjelle uttrycka olika känslor i bild.

Beskrivning

Temat för workshopen är känslor. Beroende på barngruppens ålder och möjligheter går det att göra workshopen som enbart bildworkshop eller även skrivarworkshop, då det går att i text spinna vidare på bilderna barnen gör. På det viset får de prova på att vara både illustratörer och författare och skapa sina egna berättelser utifrån en etablerad karaktär.

Tillvägagångssätt

Jag inleder besöket med att prata lite om vad en illustratör och en författare gör och så läser jag högt ur någon av Kjelle-böckerna. Sedan funderar vi över vad som händer i boken vi just läst, hur Kjelle känner sig i olika situationer och varför.

Med mig har jag en ask med små utklippta Kjelle-hundar som har många olika uttryck. Barnen får välja var sin Kjelle-hund, klistra upp den på ett papper och rita, måla eller bygga vad som händer runt omkring den. De inspireras av hundens uttryck och skapar sina egna berättelser utifrån det.

Om tid och resurser finns, får barnen även skriva ner sina berättelser.
Avslutningsvis gör vi en utställning med barnens bilder och den som vill får berätta om sin bild.

Om förskolan/skolan/fritidshemmet har några särskilda önskemål anpassar jag besöket efter det. Jag justerar gärna upplägget så att det passar just den barngrupp jag ska besöka.

Lokalbehov

Bra att tänka på/förberedelser/material

För workshopen behövs bra A-3 papper, gärna lite tjockare. Det behövs också färgat papper, limstift, pennor och kritor eller annat ritmaterial som barnen är vana vid. Målarmaterial ifall barnen är mer vana vid det. Om det är en barngrupp som hellre bygger än än att rita, går det bra att jobba på det viset i stället, med limpistoler och olika bygg/pyssel-material. Vi stämmer av detta i samband med bokning.

Konstnär
Mia Maria Güettler
Illustratörcentrum
Årskurs
Förskola, Fritidshem, Åk 1-3
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Svenska, Svenska som andraspråk
Period
24 september, 2021 - 22 december, 2022
Tillgänglighet
Nära till kollektivtrafik
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris (ordinarie)
8450 kr exkl moms
Pris med kulanpremie*
4225 kr exkl moms
*Observera att kulanpremie endast gäller för skolor i Stockholms kommun.
Boka aktivitet