Kollage och risotryck

Region Värmland

Video


Målsättning

Beskrivning

Vi jobbar med ull, papper, sax och pennor och skapar berättande bilder i kollage-teknik i två lager. Sedan scannas bilderna in i risografen och ut kommer färgstarka tryck med oväntade effekter. Vi skapar fritt kring temat får och framtid. Risotryck är en miljövänlig tryckteknik med starka och även fluorescerande färger.
Alla elever och läraren får ta hem 3 ex av sin egen affisch. Det kommer också finnas möjligheten att göra en bildutställning av alla tryck.
Jag driver RisooPrint – en miljövänlig, experimentell tryck-studio och vi brinner för att låta alla människor uttrycka sig och använda sin kreativitet. Risografi eller risotryck med sina starka färger och "operfekta" ytor är ett verktyg som ger deltagarna möjlighet att skapa egna unika affischer, fanzines, poesi - och faktahäften med mera.

Tillsammans jobbar vi analogt med kollagetekniken; vi klipper, klistrar i olika material och skapar innehåll i flera lager. Varje lager – papper – blir ett tryckoriginal som trycks i en färg ovanpå varandra. Varje "tryckoriginal" scannas in och trycks sedan med riso-maskinens häftiga färger. Vi anpassar teman och tryckprojekt efter önskemål från beställaren, t ex projekt i olika ämnen i enlighet med läroplanen eller skapa fritt och experimentellt inom bild och form.

Det går även att beställa vår workshop på distans – "RisooLådan" som inkluderar material, tryck och tydliga instruktioner i både text och via film eller "live". Ni kan då själva jobba i klassrummet med kollagetekniken för att skapa tema och innehåll t ex till en fanzine. När eleverna har gjort sina tryckoriginal, lägger ni dem i "RisooLådan" med förbetalt porto och skickar sedan lådan tillbaka till oss. Vi trycker och binder på plats i vår tryckstudio och returnerar sedan de färgglada fanzinen till er. Vi gör en film av själva tryckningen och produktionen som elever och lärare sedan får tillgång till.

Tillvägagångssätt

RisooPrint kommer på besök till din verksamhet med vår riso-maskin, allt material som behövs och två handledare. Vi anpassar teman och tryckprojekt efter önskemål från beställaren, t ex projekt i olika ämnen i enlighet med läroplanen eller skapa fritt och experimentellt inom bild och form. Att använda risotryck och skapande av egna fanzines och häften som stöd i den pedagogiska inlärningen i olika ämnen. Det går att jobba forskande med former och biologiska strukturer i kroppen där jag även delar med mig utifrån min bakgrund som medicinsk illustratör. Vi jobbar också med material från naturen tillsammans med elevernas ritningar och texter kring t ex klimat, djurliv eller liknande som sedan bearbetas, scannas och tryckas miljövänligt med risotryck.

Lokalbehov

Bra att tänka på/förberedelser/material

Konstnär
Jeanette Engqvist
Illustratörcentrum
Årskurs
Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie, Fritidshem
Typ av aktivitet
Konstworkshop lång (180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Svenska, Svenska som andraspråk, Samhällskunskap, Religionskunskap, Engelska, Biologi, Historia, Moderna språk, Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk, Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk, Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk, Modersmål - romani chib som nationellt minoritetsspråk
Period
30 juli, 2021 - 30 juli, 2021
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
8700 kr exkl moms
7250 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet