PROJEKT

Måla med kaffe och te

Vi tar hjälp av slumpen och skapar bilder med okonventionella material!

Beskrivning

Vill du måla med kaffe? Säg bara te! Vi tar hjälp av slumpen och skapar bilder med okonventionella material!

Hur kan slumpen hjälpa oss att skapa intressanta och oväntade bilder? Och vad har ett särskilt material för egna speciella egenskaper? Jag använder nästan alltid kaffe och te som färg i mina bilder, och i det här projektet fokuserar vi just på att använda kaffe och te som material!

Vi undersöker känslan som skapas och resultatet som uppstår beroende på materialet. Eleverna får skapa egna mönster och bilder med kaffe och te, eller använda kaffe och te som komplement till akvarellfärger. Antingen målar de fritt, eller så kan läraren få komma med förslag på tema. Kaffe- och tefläckarnas form eller materialets begränsningar kan också ge en idéer till annorlunda motiv!

Vi pratar om hur man arbetar som illustratör och vilka tekniker man kan använda för att skapa en bild, som att göra många olika skisser för att hitta det bästa sättet att gestalta en händelse, eller olika tekniker för att färglägga: tusch, kritor, akvarellfärg – eller kaffe och te!

Målsättning

Eleverna får inblick i hur det är att arbeta som illustratör, och lär sig mer om hur man kan berätta med bilder. De får testa nya material som de kanske inte har provat innan. Projektet vill på ett lekfullt sätt inspirera, ge lust till kreativt skapande och väcka nyfikenheten för att skapa bilder med andra medier än de traditionella, våga pröva sig fram, ha tålamod och inte ge upp.

Tillvägagångssätt

Jag presenterar mig, vad som inspirerar mig och berättar om hur jag arbetar som illustratör, från skiss till färdig illustration.

Vi blandar till kaffe och te och utforskar tillsammans dessa medier. Vad kan man uppnå för effekter genom att använda detta material? Eleverna får lära sig olika tekniker som utnyttjar de olika egenskaper som kaffe och te har.

Vi avslutar med en gemensam diskussion om hur det har gått under dagen och tittar på varandras bilder.

Lokalbehov och teknik

Normalstort klassrum eller bildsal med möjlighet att blanda kaffe och te.

PROJEKT

Region
Välj årskurs
Välj tema