Måla med kaffe och te

Västra Götalandsregionen, Region Jönköpings län, Region Stockholm, Region Örebro län

Målsättning

I denna workshop får eleverna inblick i hur det är att arbeta som illustratör. Eleverna får skapa egna mönster och bilder med kaffe och te, eller använda kaffe och te som ett komplement till akvarellfärger. Workshopen stimulerar kreativiteten och väcker nyfikenheten för att skapa bilder med andra medier än de traditionella. Det finns inget rätt eller fel.

Beskrivning

Som barnboksillustratör ska man ofta gestalta någon annans text. Jag berättar om hur jag arbetar rent praktiskt med samspelet mellan text och bild. När det sedan gäller att skapa själva illustrationerna finns det en mängd olika tekniker att använda sig av. Jag uppskattar själv den handgjorda känslan, med sina defekter och slumpmässiga färgskiftningar, och arbetar därför i traditionella tekniker som blyerts och akvarell. Jag använder också nästan alltid kaffe och te i mina bilder. Och det är just det, att använda kaffe och te för att skapa bilder som denna workshop fokuserar på.

Tillvägagångssätt

Vi inleder med att titta på bilderböckerna ”Kompisen i hissen” och ”Vara med” för att få inspiration och se hur kaffe och te kan användas för att skapa bilder. Jag berättar och visar hur jag arbetar - från skiss till färdig illustration. Sedan blandar vi till kaffe och te och utforskar tillsammans dessa olika medier. Eleverna får lära sig olika tekniker som utnyttjar de olika egenskaper som kaffe och te har. De får också se hur slumpen kan hjälpa oss när vi skapar våra bilder.

Lokalbehov

Inga speciella behov.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Följande material behöver finnas på plats:
- Penslar, gärna akvarellpenslar samt moddlare
- Muggar/koppar med vatten

Konstnär
Jesper Jenemark
Illustratörcentrum
Årskurs
Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Svenska
Period
01 januari, 2020 - 31 december, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
8450 kr exkl moms
7000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet