Måla med kaffe och te

En workshop med inspiration från bilderböcker som målats med kaffe och te.

En workshop med inspiration från bilderböcker som målats med kaffe och te.

Beskrivning

Som barnboksillustratör ska man ofta gestalta någon annans text. Jag berättar om hur jag arbetar rent praktiskt med samspelet mellan text och bild. När det sedan gäller att skapa själva illustrationerna finns det en mängd olika tekniker att använda sig av. Jag uppskattar själv den handgjorda känslan, med sina defekter och slumpmässiga färgskiftningar, och arbetar därför i traditionella tekniker som blyerts och akvarell. Jag använder också nästan alltid kaffe och te i mina bilder. Och det är just det, att använda kaffe och te för att skapa bilder som denna workshop fokuserar på.

Målsättning

I denna workshop får eleverna inblick i hur det är att arbeta som illustratör. Eleverna får skapa egna mönster och bilder med kaffe och te, eller använda kaffe och te som ett komplement till akvarellfärger. Workshopen stimulerar kreativiteten och väcker nyfikenheten för att skapa bilder med andra medier än de traditionella. Det finns inget rätt eller fel.

Tillvägagångssätt

Vi inleder med att titta på bilderböckerna ”Kompisen i hissen” och ”Vara med” för att få inspiration och se hur kaffe och te kan användas för att skapa bilder. Jag berättar och visar hur jag arbetar - från skiss till färdig illustration.

Sedan blandar vi till kaffe och te och utforskar tillsammans dessa olika medier. Eleverna får lära sig olika tekniker som utnyttjar de olika egenskaper som kaffe och te har. De får också se hur slumpen kan hjälpa oss när vi skapar våra bilder.

Lokalbehov och teknik

Särskilt för detta projekt

Följande material behöver finnas på plats:
- Penslar, gärna akvarellpenslar samt moddlare
- Muggar/koppar med vatten

Jesper Jenemark

Årskurs

Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9

Typ av aktivitet

Konstworkshop kort (120 min)

Konstnärlig metod och material

Måleri, Illustration, Teckning

Tema

Berättande, Fantasi

Relaterade skolämnen

Bild, Svenska

Tillgänglighet

-

Storlek på klass

Helklass (30 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Västra Götalandsregionen, Region Jönköpings län, Region Stockholm, Region Örebro län

Hemort:

Konstnären har sin bas i Västra Götalandsregionen, notera att reskostnader kan tillkomma.

Pris

8450 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.

Liknande projekt se alla →