Måla/Rita Ensō (円相) cirklar

Beskrivning

Barnen lär sig hur man ritar/målar Ensō cirklar. Jag lärde mig denna konstform 2012 i Sydkorea. Jag bodde där och studerade Fine Arts (Master Degree) på Kyungsung Universitet i Busan. Samtidigt studerade jag Zen-meditation av en munk och det var då jag lärde mig mindfulness.

Ensō (円相) kalligrafi utövas ofta av zen-buddhistiska munkar i Japan. För att skriva zen-kalligrafi måste sinnet vara öppet, då flödar tecknen utan ansträngning. Det handlar om att fånga nuvarande ögonblick genom mindfulness. Låt oss flytta bort från det förutseende som vi får "en perfekt cirkel". Eftersom det inte är perfektion vad vi letar efter, bör vi inte tänka på vår förmåga, ansträngning eller resultat.

Zen konst är ett yttre uttryck för den inre staten. Att rita eller måla en autentisk Ensō kräver därför ett kontinuerligt arbete för att hitta lugn och balans.

Målsättning

Workshopen stimulerar kreativiteten, mindfulness och väcker nyfikenheten för andra kulturer och att skapa bilder med andra medier än de traditionella. Det finns inget rätt eller fel.

Denna form uppmuntrar och visar närvaro och självacceptans. Den skapar relaxation och blir ett konstnärlig verktyg för barn att hantera stress, ångest, samhällets tryck och svängningar i livet.

Föredraget ges på svenska, men kan hållas på engelska vid behov.

Tillvägagångssätt

Första halvan:
Jag presenterar mig själv och mitt konstnärskap. Jag berättar om Enso och historia. Videon kommer att användas som ett verktyg. Jag presenterar också vad vi ska jobba med och gör en demonstration. Jag tar med och visar mitt eget Japanska material som demonstration.

Andra halvan:
Barnen målar/ritar Ensō cirklar med bläck och vattenfärg. Allas teckningar sätt sedan samman på en stor vägg.

Lokalbehov och teknik

Skolans bildsal.

Digitala verktyg till att titta på film.

En stor vägg att sätta upp målningarna/teckningarna på i skolans gemensamma utrymmen.

Särskilt för detta projekt

A3-papper (Övningspapper)

A3-papper av god kvalitet. Minst ett till varje barn

Kinesiskt Tusch Svart 100 ml. Minst ett till varje barn

Vattenfärger av typen gouache eller akvarell

Penslar

Förkläder

Jag tar med mig en del av materialet. Jag pratar gärna ihop med läraren så att vi hittar det bästa sättet att arbeta.

Årskurs

Åk 7-9, Gymnasie

Typ av aktivitet

Konstworkshop kort (120 min)

Konstnärlig metod och material

Teckning, Måleri

Tema

,

Relaterade skolämnen

Bild, Historia, Religionskunskap, Fysik, Svenska, Engelska

Tillgänglighet

-

Storlek på klass

Halvklass (15 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Västra Götalandsregionen

Hemort:

Konstnären har sin bas i Västra Götalandsregionen, notera att reskostnader kan tillkomma.

Pris

7700 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.