Mosaik

Region Uppsala, Region Västmanland

Målsättning

Målet är att eleverna lär sig en nygammal teknik som finns i alla kulturer och att de lär sig tänka kring och bli mer medvetna om vår gemensamma miljö och om konsumtion.

Varför slänga? Mosaik är ett sätt att förnya och förädla gammalt, nött och trasigt.

Beskrivning

Mosaik betyder ”att täcka en yta dekorativt” – mosaik kan vara det mesta - stenar, snäckor, glas, speglar, porslin, trä och plast med mera. Gammalt trasigt material får nytt liv.
Mosaik har funnits i alla tider och i alla kulturer. Det finns lämningar av mosaik som är 5000 år gamla. Många konstnärer har arbetat i mosaik, både historiskt och i nutid.
- Varför slänga?
Eleverna tar med sig en personlig sak som de tycker behöver en ny yta exempelvis en blomkruka i porslin, trasig leksak som är av hårt material, någon rolig form, kanske trasig sak i metall, en glas flaska, ett slitet fat i porslin eller något annat som de inte är rädda om. Materialet bör vara stadigt och hårt. Sedan förädlar vi dem och gör till något nytt.

Tillvägagångssätt

Konstnären berättar litet om mosaikens historia och sitt nuvarande arbete.
Sedan skissar gruppen med tuschpenna på föremålen som tagits med till skolan och som ska täckas med mosaik. Kakel och porslin i olika färger blir till mosaik genom att de slås sönder med hammare (i en plastpåse) till småbitar som eleverna sedan limmar på sin personliga sak. Det går bra att arbeta enskilt eller i grupp.
Därefter behövs torkningstid, minst ett dygn, innan vi fogar mosaiken så att mosaikbitarna sitter stadigt.
Vi avslutar med att samlas för att göra en utställning med roliga förenklingar, nya former, färger och många gissningar.

Lokalbehov

Bord skyddade mot smuts, tillgång till vatten och tvätt.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Material som ska finnas på skolan: skyddsglasögon, handskar, avfallspåse, hammare, tuschpenna, svamp för tvätt, t-röd för tvätt, tillgång till vatten, brickor eller kartong för mosaikbitar/palett.

Material som konstnären ta med till skolan: lim, fogmassa, kakel, porslin, hinkar, spackelspadar och en kakel skärare.

Material som eleverna tar med sig hemifrån: oömma kläder och en personlig sak/form som ska täckas med mosaik. Om eleverna vill kan de också ta med eget porslin att krossa.

Konstnär
Anne-Charlotte Dahl
Konstnärscentrum Öst
Årskurs
Åk 4-6, Åk 7-9
Typ av aktivitet
Produktion kort - 3 tillfällen (3x180 min)
Konstform
Slöjd/Hantverk/Design, Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Slöjd, Historia
Period
17 januari, 2022 - 15 maj, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
23200 kr exkl moms
21750 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet