NATUREN I 3D

Region Stockholm, Region Uppsala, Region Sörmland

Målsättning

Målet är att eleverna upplever naturen på nära håll och blir uppmärksamma på färger, former och hur ljuset påverkar upplevelsen. Vi arbetar både utomhus och inne. Ute samlar vi växter. Inne skapar vi 3D-bilder med lera och gips. Det färdiga resultatet blir varsin detaljrik gipsrelief som eleverna målar och presenterar i en utställning i klassrummet.

Beskrivning

När vi gör 3D-bilder av naturen skapar vi först ett negativ i lera som vi sedan gjuter av till ett positiv i gips. Det kan vara skönt att som ett komplement till allt digitalt få arbeta taktilt och flerdimensionellt. Vi pratar om årstidsväxlingar. Vad händer i naturen nu? Hur varierar färgerna under året? Hur skiljer sig ljuset åt – vårens kalla klara, sommarkvällarnas varma och vinters knappa dunkel? Vi pratar också om fridlysta arter och vårt ansvar för naturen. Workshopen passar bäst på våren, försommaren och tidiga hösten.

Tillvägagångssätt

Vi rör oss i ett naturområde i skolans närhet. Innan vi går ut berättar jag kort om processen. Introducerar ordet relief och visar några exempel på hur våra reliefer kan se ut och ur konsthistorien. Vi ställer i ordning vår verkstad, plast på borden. Innan vi går ut också några ord om vad man får plocka och inte, och om att plocka varsamt.
När vi kommer in igen visar och handleder jag processen med att göra en form av lera, trycka växter och blanda gips. Efter det får formen vila en stund medan gipset stelnar.
Vi lyfter försiktigt bort formen och skalar av leran. Nu kan vi måla gipsreliefen med vattenfärger eller välja att låta den vara ifred. Eleverna har skapat 3-dimensionella bilder. Vi avslutar med en utställning och presentation i klassrummet. Samtal om vad vi såg, vilka former, vilka färger. Namn på några olika arter och vad det är för sorts växter. Finns det kanske några historier, sagor eller myter kopplade till de växter eleverna har plockat?

Lokalbehov

Bord, stolar, täckplast

Bra att tänka på/förberedelser/material

Eleverna har oömma kläder.
Skolan har förkläden, penslar, vattenfärger, kavlar, engångsglas.
Jag tar med gips, lera, släppmedel, gipsblandningsskålar, blandpinnar samt rena, tomma plastförpackningar och mjölkkartonger till formar.

Konstnär
Maria Rosenlöf
Centrum för Fotografi
Årskurs
Åk 1-3, Åk 4-6, Fritidshem
Typ av aktivitet
Konstkarta lång (180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Biologi
Period
06 april, 2020 - 31 december, 2021
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris (ordinarie)
8700 kr exkl moms
Pris med kulanpremie*
4350 kr exkl moms
*Observera att kulanpremie endast gäller för skolor i Stockholms kommun.
Boka aktivitet