Örat mot marken

Region Stockholm

Video


Målsättning

Pratar stenar? Pratar träd? Pratar vatten? Målet är att varje deltagare ska samla in ljud och bygga en berättelse med dem.

Beskrivning

Örat mot marken - workshop på Index Foundation
Pratar stenar? Pratar träd? Pratar vatten? Örat mot marken är en workshop som börjar i en utställning av konstnären Ulrika Sparre på Index Foundation i Stockholm. Workshopen inleds med ett besök i utställningen för att titta på en film och föremål och fortsätter sedan med en promenad i det närliggande området där deltagarna lyssnar på några av de element som går att finna. Målet är att varje deltagare ska samla in ljud och bygga en berättelse med dem.

Om utställningen Ear to the Ground på index
En öken, en sten, tidens spår. Kan vi se tid? Kan vi känna tid? Eller borde vi höra?
Ulrika Sparre arbetar med stenar och deras tillstånd. I hennes arbeten fokuserar hon på stenarnas specifika egenskaper för att öppna upp och vidga tidsbegreppet. Stenen har sin egen tidsrymd, en evighet otänkbar för mänskligheten: de var här innan oss och kommer fortsätta att vara här också efter.
Genom att lyssna på stenen möjliggörs för ett hemligt språk träda fram: varje sten representerar ett eget ljud och en egenartad vibration. Ulrika Sparre väljer platser utan spår av mänsklig civilisation och använder kontaktmikrofoner för att lyssna till marken. Ljudet inifrån stenarna kommer till oss som ett förlorat språk, som en långsam kontinuitet och en grundad rytm. Vibrationer och tidsenheter, vågor i from av ljud eller ljus.

Utställningen pågår mellan 2 oktober och 22 november 2020.
http://indexfoundation.se/
www.ulrikasparre.com

Tillvägagångssätt

Örat mot marken är en workshop som börjar i en utställning av konstnären Ulrika Sparre på Index Foundation i Stockholm. Workshopen inleds med ett besök i utställningen för att titta på en film och föremål och fortsätter sedan med en promenad i det närliggande området där deltagarna lyssnar på några av de element som går att finna. Målet är att varje deltagare ska samla in ljud och bygga en berättelse med dem.

Lokalbehov

Workshopen äger rum på Index Foundation på Kungsholmen i centrala Stockholm. http://indexfoundation.se/

Bra att tänka på/förberedelser/material

Konstnär
Ulrika Sparre
Konstnärscentrum Öst
Årskurs
Åk 4-6, Åk 7-9
Typ av aktivitet
Konstkarta kort (120 min)
Konstform
Film, Konst/Bild/Form
Skolämne
Fysik, Biologi, Bild, Geografi
Period
02 oktober, 2020 - 31 december, 2021
Tillgänglighet
Rullstol, Nära till kollektivtrafik
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
8450 kr exkl moms
7000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet