Övningar – självporträtt.

Beskrivning

-

Målsättning

Jag får ofta frågan hur man blir bra på att rita. Mitt svar är alltid detsamma: träning, träning, träning. Bästa sättet att träna upp sitt tecknande är att rita av och då är det egna ansiktet ett bra övningsobjekt då man alltid har det med sig. Krävs endast en spegel och papper och penna. Jag känner att i dag, med alla snabba medier, saknas tålamod och man tror att det ska gå lätt och bli bra vid första försöket. Barn ungdomar ser på snabba klipp på nätet där fantastiska bilder målas fram under någon minut, långt ifrån verkligheten, vilket ger prestationsångest och hämmar lusten att våga prova.

Tillvägagångssätt

FÖRSTA HALVAN: Rita självporträtt med kol
Jag berättar kort om mig själv och mitt jobb som illustratör. Visar originalbilder och har med böcker jag gjort.
Introduktion till Självporträtt - Övningar. Jag berättar tillsammans med bilder om självporträtt i konsthistorien. Vi tittar på olika konstnärer som jobbat mycket med självporträtt och pratar kring detta. Jag går igenom ansiktets proportioner och visar vad de ska tänka på när de sen själva ska rita sina självporträtt genom att titta i spegeln och rita det dom ser. De ska göra flera än en bild och som avslutning går vi igenom porträtten.

ANDRA HALVAN: Måla självporträtt
Färgblandning, hur blandar man hudfärg. Alla har olika så eleverna får titta i spegeln och försöka blanda till sin hudfärg.
Eleverna får rita av sig själva med blyerts (enkel skiss) och sen färglägga med vatten färg

Lokalbehov och teknik

- Oöm lokal med stol och bord. Gärna bildsal.
- Tillgång till vatten.
- Tillgång till dator med projektor för visning av bildspel.
- Whiteboard med pennor.
- Finns dokumentkamera så är det ett plus men inte ett måste.

Särskilt för detta projekt

- Material kol och grovt papper. Vattenfärg, akvarellpapper. Penslar. Saknas det så tillkommer materialkostnad.
- Reseersättning tillkommer.

Jessica Lindholm

Årskurs

Förskola, Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9

Typ av aktivitet

Konstworkshop lång (180 min)

Konstnärlig metod och material

Teckning

Tema

Relaterade skolämnen

Bild

Tillgänglighet

-

Storlek på klass

Helklass (30 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Västra Götalandsregionen

Hemort:

Konstnären har sin bas i Västra Götalandsregionen, notera att reskostnader kan tillkomma.

Pris

9450 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.

Liknande projekt se alla →