Hår: det har nästan alla människor. Det är både privat och politiskt och ofta har vi en hel del fördomar när det kommer till vilken frisyr som vilken person kan ha. I Performance med hår och rytmik utgår vi från vad det finns för normer kring hår, kropp och kön och testar att ifrågasätta dem med hjälp av lekfulla praktiska övningar. Vi skapar och tar på oss egna håraccessoarer av syntethår som förlänger, förstorar, skapar rörelse och accentuerar delar av våra kroppar. Därefter skapar vi ett performance tillsammans: en slags modevisning där vi stampar och klappar i olika rytmer, och samtidigt uppmuntrar varandra när vi visar upp våra nya kreationer. Genom att stötta varandra i att leka och experimentera med uttryck och rörelser möter vi det pinsamma och skamliga tillsammans. Jag vill inspirera eleverna till att utmana sina egna tankar om hur de ska se ut med förhoppningen om att ge en ökad känsla av ägandeskap gentemot sina kroppar. Tillsammans skapar vi ett rum för att syna normer och dela erfarenheter.
Fokus för Performance med hår och rytmik är att på ett lekfullt sätt experimentera med identitet, via håret som symbol. Eleverna får uppleva något nytt på insidan genom att styla sig på utsidan. Genom samtal och övningar får de också möjlighet att ifrågasätta och diskutera samhällets normer kring kropp, hår och kvinnligt kodade uttryck. Målet är att deltagarna ska utmana sina tankar om hur deras kroppar ”borde” se ut och att workshopen ska ge en ökad känsla av ägandeskap i relation till sina egna kroppar. Tanken är att skapa en ballroom-dancing-situation – ett begrepp hämtat från 60-talets undergroundscener i New York där svarta, homosexuella och transpersoner fick möjlighet att leva ut sina identiteter i trygga rum utan hot om våld.
- Jag presenterar mig och visar videoverket Kollektion för Fitt-Förstoring som finns bifogad på denna sidan. Videon ger eleverna en vision av vad vi ska göra. Jag leder in tankarna på frågorna - Hur långt kan håret på benen bli? Vilken färg tycker du är finast på håret? Varför? Vem bestämmer hur långt hår vi ska ha? (15min)
- Jag delar ut långt syntethår i olika färger och resttyger av underkläder att fästa håret i, sedan visar jag olika sätt att fästa håret i tygerna (15 min).
- Svårighetsgraden kan anpassas för individ och ålder. Syntethåret kan flätas, sys eller limmas fast på resttyger eller underkläder. Tanken är att det ska bli kläder eller accessoarer som de kan bära på kroppen till exempel en hårig strumpa eller en hårig armhåla. Medan vi arbetar samtalar vi om skönhetsnormer och om hur dessa normer dikterar hur våra kroppar ska se ut för att vara attraktiva för olika målgrupper. (1 timme 20 min)
- Vi tar på oss våra skapelser och övar på rytmiken. En grupp stampar med fötterna, en klappar på låren och bringan och en knäpper med fingrarna, för att tillsammans bilda ett “beat” (20 min).
- Vi klappar och uppmuntrar varandra när vi turas om att i ett performance gå/dansa/uttrycka oss med kroppen. Som en rytmisk modevisning á la ballroom-dancing (30 min)
Avslutning har vi en utvärdering. Vi funderar kring hur det kändes, och om det väckte några nya tankar, känslor eller rörelser (20 min).
- Ett klassrum där det går att flytta undan bord och stolar för att få en öppen golvyta alternativt en scen, aula eller liknande rum.
- Projektor för att kunna visa film och bildspel.
- Se gärna bifogad film från mitt examensarbete.
- Det behövs saxar, tråd, tejp och säkerhetsnålar.
- Elever får gärna ta med gamla strumpor, strumpbyxor, underkläder eller bara ett stycke tyg men jag kommer även att ta med detta.
- Rytmikdelen (kroppspercussion) kan också övas in i förväg på en musikklass, om en musiklärare kan medverka när vi övar in rytmerna skulle det vara bra.
- Workshopen kan också genomföras som en produktion där vi skapar en beständig skulptur av hårdelarna eller så skapar vi en måttanpassad frisyr till något objekt i närheten av skolan, se bifogad bild med bronsbyst som ett exempel.
mer info
Åk 4-6, Åk 7-9
Konstworkshop lång (180 min)
Performance, Kropp, Grupprocess, Idébaserat
,
Bild, Dans, Musik, Slöjd
-
Helklass (30 elever)
Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Skåne, Västra Götalandsregionen
Konstnären har sin bas i Västra Götalandsregionen, notera att reskostnader kan tillkomma.
exkl moms (moms 25%)
Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.
Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.
Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.
I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.
Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.