Pussel ”Hej, Gamla Stan!”

Beskrivning

Pussel "Hej, Gamla Stan!" berättar och visar bilder från Gamla Stans historia. Finns även som bok. Boken behandlar Gamla Stans historia från Vikingatiden fram till idag. Pusslet är skapat separat och illustrerar sex olika avsnitt från boken. Pusslet består av 4 x 4 kuber (storlek 20 x 20 x 20 cm) som är gjorda i plywood och målade i akryl. Se bilder i galleriet ovan. De få delarna till trots tar det sin tid att lägga pusslet.

Målsättning

Eleverna kan lära sig att skapa enkla två- och tredimensionella pussel. De får insikt i skillnaden mellan att arbeta med tvådimensionella och tredimensionella former. Eleverna målar och sätter ihop enkla pussel som de behåller efter workshopens slut. Dessutom får de lära sig mer om Gamla Stans historia.

Tillvägagångssätt

Vi börjar med att berätta kort om Gamla Stan och har pusslet "Hej, Gamla Stan!" framme.

Vi sätter ihop bild efter bild och diskuterar kort det historiska avsnittet som pusselbiten visar. Det här kan ta ca 30 minuter.

Workshopen fortsätter med att vi skapar egna pussel i grupper om 5 elever vardera. Eleverna väljer en eller flera delar ur sin stads historia och gör bilder av sin stad eller kommer med egna förslag för gestaltning.

Bilderna fästes på kartongkuber.

Underlag till dessa pussel (kartongkuber) kan göras i förväg av konstnären enligt överenskommelse.

Varje grupp målar sedan sina egna pusselbitar och det tar ca 150 min.

Material: kartong och färg.

Lokalbehov och teknik

Bildsal

Särskilt för detta projekt

- Jag skickar gärna boken "Hej, Gamla Stan" till läraren innan projektet startar.
- Läraren och barnen får gärna föreslå i förväg vilka bilder de vill göra till sina pussel.

Michal Hudak

Årskurs

Åk 4-6

Typ av aktivitet

Konstworkshop kort (120 min)

Konstnärlig metod och material

Hantverk, Måleri, Teckning, Illustration

Tema

,

Relaterade skolämnen

Bild, Historia, Svenska, Svenska som andraspråk

Tillgänglighet

-

Storlek på klass

Halvklass (15 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Region Stockholm, Region Uppsala, Region Östergötland, Region Sörmland, Region Skåne, Region Gävleborg

Hemort:

Konstnären har sin bas i Region Stockholm, notera att reskostnader kan tillkomma.

Pris

7700 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.

Liknande projekt se alla →