Skapa din egen skissbok

En skissbok kan man ha till mycket: hemligheter, teckningar, kom-i-ihåg-listor och dikter. I denna workshop ska vi inte bara fylla sidorna – utan skapa helt egna skissböcker utifrån våra egna önskemål.

En skissbok kan man ha till mycket: hemligheter, teckningar, kom-i-ihåg-listor och dikter. I denna workshop ska vi inte bara fylla sidorna – utan skapa helt egna skissböcker utifrån våra egna önskemål.

Beskrivning

Tänk så roligt att ha en skissbok som passar just dig – och det kan vi fixa! Nästan alla konstnärer använder skissböcker eller anteckningsböcker. Om du är på resa, när du vill utveckla en idé eller samla information är en skissbok den perfekta platsen att skriva, rita och samla tankar. En skissbok i litet format passar i fickan och en större är perfekt att ha i ateljén. I Skapa din egen skissbok får eleverna göra sin egen unika skissbok, de får lära sig grundtekniken för att göra en handsydd bok och de väljer själva urval av antal sidor och vilken tjocklek, textur och färg pappret ska ha. Vi diskuterar också skissbokens roll i den konstnärliga processen, och tittar på exempel av några kända exemplar.

Målsättning

Målet är att eleverna skapar skissböcker så att den passar just deras önskemål. På så vis vill jag visa hur man genom att själv välja material till sin skissbok kan få fler idéer, inspiration och större lust att anteckna och skissa mer och oftare. Eleverna får även en uppfattning om skissbokens roll i en konstnärlig och lärande process.

Tillvägagångssätt

Kort presentation av workshop.

Diskussion om konstnärers skissböcker och visning av exempel på kända skissböcker.

Presentation av teknik och process.

Eleverna väljer material och skapar sin skissbok.

Diskussion om hur eleverna kan utveckla och gå vidare med sina skissböcker. De kan till exempel göra ett eget bokomslag eller skapa en bok för ett specifikt projekt. Det går till och med att göra eget papper.

Lokalbehov och teknik

- Klassrum med bord och stolar.
- Skärm eller projektorduk för projicering av film och bild

Särskilt för detta projekt

Workshopen kan presenteras och ledas på svenska eller på engelska (konstnärens modersmål).

Stuart Mayes

Årskurs

Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie

Typ av aktivitet

Konstworkshop kort (120 min)

Konstnärlig metod och material

Teckning, Hantverk

Tema

,

Relaterade skolämnen

Bild, Slöjd, Engelska

Tillgänglighet

-

Storlek på klass

Helklass (30 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Region Uppsala, Region Västmanland, Region Stockholm

Hemort:

Konstnären har sin bas i Region Uppsala, notera att reskostnader kan tillkomma.

Pris

8450 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.