Skapa med risografi – experimentellt, miljövänligt tryck

Region Värmland, Region Dalarna, Region Örebro län, Västra Götalandsregionen

Video


Målsättning

Att få barn och unga att våga skapa och lita på sitt eget uttryck. Att använda kollageteknik med risografi (risotryck) som verktyg hjälper elever att skapa med mindre prestationspress och rädsla för att "gör fel". Att ge lärare en möjlighet att jobba med önskade projekt i sina ämnen på en annorlunda sätt med hjälp av elevernas egna idéer i kombination med en miljövänlig tryckteknik. Att använda risografi som ett pedagogiskt verktyg för kunskap enligt skolplanen, men också för att ge skaparglädje.

Beskrivning

Eleverna arbetar med bild och text analogt i kollageteknik i två lager. Kollagetekniken gör att eleven själv kan rita och skriva, men det går också att klippa i tidningar och använda olika material (t ex växter i från naturen, foton, tyger, ull m m). Elevens två original scannas i risografen som sedan trycker originalen ovanpå varandra i två olika färger. Risofärgen är transparent vilket gör att färgerna blandas och ger oväntade, häftiga resultat. Färgerna är starka och även fluorescerande. Eftersom man inte riktigt har kontroll över resultatet hjälper detta eleverna att skapa med mindre prestationsångest och rädsla för att "gör fel". Risografen trycker i A3-format och det går att trycka affischer, men också göra fanzines (mini-häften) med olika teman. Eleverna kan arbeta var för sig eller i grupp och göra original tillsammans.

Tillvägagångssätt

Vi kommunicerar och blir enig med läraren om vilket tema/ämne de önskar att eleverna ska jobba kring. Vi tar fram förslag på ett par infallsvinklar och arbetsgång. Vi jobbar med max 15 elever i taget och under 2-3 timmar arbetar eleverna med sina original med hjälp av sax, lim och olika material. Sedan väljer de färger och vi trycker originalen på risografen. Eventuell vikning och häftning tillkommer om klassen ska göra en större gemensam fanzine. Vi – RisooPrint – tar med oss allt material för att jobba med kollageteknik med klassen. Vi kommer två handledare och en risograf för tryck.

Lokalbehov

Om din klass finns på en skola i Sunne eller närliggande kommun går det fint att hålla i aktiviteterna i vår lokaler Färg-Labbet. Annars tar vi med oss risografen och kommer till din skola. Lokalen behöver vara på första våningen eller gå att komma till via hiss eller vi behöver lite bärhjälp. Tillgång till el. Stora arbetsbord för eleverna att sitta och arbeta med papper och andra material innan tryck samt ett större bord för avlastning efter tryck.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Antal elever: 10-30 (max 15 per grupp)
Längd: Minimum 3 lektioner per gång, max en vecka, 4 lektioner per dag, för större projekt med flera grupper.

Ta gärna kontakt med oss för att få mera information kring hur vi lägger upp. Vi är flexibla och anpassar efter era önskemål :)

Konstnär
Jeanette Engqvist
Illustratörcentrum
Årskurs
Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie, Fritidshem
Typ av aktivitet
Konstworkshop lång (180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Biologi, Svenska, Bild, Historia, Svenska som andraspråk, Moderna språk, Samhällskunskap, Religionskunskap, Engelska
Period
01 november, 2020 - 30 juni, 2023
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
8700 kr exkl moms
7250 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet