Skrotvävning

Region Skåne

Målsättning

Eleverna ska få insikt i den tredimensionella konsten, med fokus på textilkonst och skulptur. Vi använder oss av återbrukade objekt och material, för att löpande diskutera hållbarhet och miljö. Då det kan vara en utmaning i att ta ett objekt, till exempel en hatthylla, och omvandla till något annat, vill vi utmana eleverna i att tänka abstrakt, och istället fokusera på färg, form och komposition. Eleverna får också lära sig traditionella textila tekniker, som går att använda på ett okonventionellt sätt.

Beskrivning

I en digital värld vill vi inspirera till samtal om och upplevelser av material, samtidigt som vi fokuserar på att återanvända material. Medan vi skapar med våra händer upplever vi vad ett material är - hur känns det mot huden, hur ser det ut, och kanske även hur det låter och luktar? Vi vill inspirera och uppmuntra till en mer taktil upplevelse av vår värld. En värld som är beroende av att vi alla börjar tänka mer långsiktigt, och på hur vi konsumerar jordens resurser.

Alla våra workshops innehåller återbruk och hållbarhet som övergripande tema.

Tillvägagångssätt

Vi inleder alltid med att berätta om oss själva, hur vi arbetar som konstnärer, och vad vi tycker är spännande med vårt yrke.

Därefter fortsätter vi med bildvisning av textilkonst, skulpturer, och tredimensionella objekt. Visningen innehåller även samtal om återbruk och kort demonstation av olika textila tekniker. Frågor tar vi löpande. Därefter får eleverna, antingen individuellt eller i grupp, välja ett eller flera objekt som de vill arbeta med. Garn och tråd finns uppdukade under hela workshopen, så att eleverna kan undersöka och experimentera med olika färger, material, och kvaliteter. Workshopen avslutas med en uppsamling där vi ställer ut verken, och pratar om processen och hur verket presenteras. Frågor tar vi löpande.

Lokalbehov

- bord och stolar för eleverna
- projektor och projektorduk (ej ett krav)

Bra att tänka på/förberedelser/material

Aktiviteten genomförs i vårt ateljékollektiv på Spånehusvägen 83 i Malmö, eller så kommer vi till ert klassrum. Lärare/pedagog och ev. assistenter deltar under hela workshopen. Alla material tillhandahåller vi, och även verktyg, men om det finns extra saxar att tillgå är det bra.

Det finns möjlighet att anpassa upplägget för klassens behov och förutsättningar.

Konstnär
Trådverket - Ylva och Elisabet Frick
Konsthantverkscentrum
Årskurs
Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9, Fritidshem
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Slöjd/Hantverk/Design, Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Slöjd, Samhällskunskap
Period
17 augusti, 2020 - 14 juni, 2022
Tillgänglighet
Rullstol, Handikapptoalett, Nära till kollektivtrafik
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
7700 kr exkl moms
6250 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet