Spraymallar. Säg vad du vill.

Region Skåne

Målsättning

Detta är en sammanfattande workshop hur man kan använda sitt bildkunnande för att kommunicera just nu. Utifrån en fri förlaga från eleven gör vi en spraymall. Helt öppet tema och ingen censur. Alla mallar/schabloner målas sedan på en ända stor gemensam yta så de individuella kommentarerna blandas med varandra. Det är teknikövning med såväl sprayfärg som att göra mallar, men även ett sätt att kommunicera fritt tillsammans med andra fria tankar. Just inom bildkonsten så skolas man redan som litet barn att alltid göra själv. Inom musik och dans är det dock en självklarhet att göra tillsammans. Det är således en måleripraktiskt samverkans övning. Även om alla utgår från en egen tanke så kan man bli förvånad över att allt ändå hänger ihop.

Beskrivning

Här kan man använda en bild som man hittat på nätet, ett eget foto, en teckning eller en bild du får av din kompis, Teknik gör att den personliga tolkningen/prägeln kommer, och förstärks av färgvalet. Det är ett effektivt sätt att tydligt berätta något och kommunikationen är central snarare än utseendet. Fråga Banksy, som ju på intet sätt uppfunnit denna teknik, men etablerat den som gatukonst och effektivt sätt att kommentera sin samtid. Om du får en plats där du får berätta vad du vill? Hur ställer du dig till att alla andra får göra samma sak. Vad händer om två till synes helt olika berättelser eller påståenden berättas tillsammans? Alla teman är tillåtna och det spelar ingen roll vad de har för bakgrund.

Tillvägagångssätt

En yta om minst 4kvm på en klass med 30 elever. Kan vara en befintlig vägg. Gruppen samlas och får en genomgång i tekniken, säkerheten och uppgiften. Info- 30min. Skära mallar och måleri- 2H. Sammanfattning/Städ- 30min. Filmvisning kanske? Exit Through Giftshop.

Lokalbehov

- Ev. Vägg yta.
- Liggande skivor.
- Lokal med god ventilation men helst utomhus för sprayandet. Skära mallar inomhus.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Det är viktigt att läraren pratar med mig innan kursen. Eleverna kommer använda sprayfärg och mattknivar, så det är en del information om säkerhet och skydd som är viktig. Läraren skall själv vara på plats när workshopen äger rum. Gärna aktivt deltagande.

Konstnär
Pärra Von Andreasson
Konstnärscentrum Syd
Årskurs
Åk 7-9, Gymnasie
Typ av aktivitet
Konstworkshop lång (180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild
Period
02 juli, 2022 - 02 juli, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
9450 kr exkl moms
8000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet