Träsnitt och självporträtt

Beskrivning

Träsnitt är en gammal konstnärlig teknik som är förvånansvärt lätt att lära sig. Jag arbetar med mdf-skivor som är billiga och lätta att skära i. Man skär ut sin skiva med särskilda knivar och det är det som man inte skär ut som får färg i trycket. De tryckta konstverken har starka uttryck med tydliga former och färger. Det är lätt att göra något häftigt och träsnitten ger ofta en affisch-känsla med knalliga färger.

Temat för den här fördjupande kursen är självporträtt/porträtt, ett lockande ämne som fungerar bra med träsnitt. Eftersom träsnitt har ett eget uttryck så får eleven prova på ett nytt sätt att tänka porträtt. Jag kommer uppmuntra till att prova olika former, färger och mönster, inte hålla på att försköna utan hellre att se sitt eller sin kompis ansikte som ett landskap man kan leka med. Det längre formatet med tre tillfällen betyder att eleverna har en chans att göra flera konstverk med olika uttryck och de hinner slappna av och våga testa på lite av varje.

Jag är en uppmuntrande och tillåtande lärare som fokuserar på att eleverna själva ska göra upptäckter. Min målsättning är att lära ut en enkel process för hur man gör träsnitt, och sedan får de gärna experimentera. Poängen är att de ska förstå hur jag som konstnär tänker: man leker sig fram och tar ”det korrekta sättet” med en nypa salt.

Vi trycker träsnitten för hand, så det finns inte behov av någon grafikpress eller annan utrustning.

Målsättning

Lära sig den konstgrafiska tekniken träsnitt på ett fördjupat sätt, med hjälp av temat självporträtt/porträtt.

Tillvägagångssätt

Vi sätter igång direkt och jag guidar eleverna genom arbetsprocessen. Alla konstverk hängs upp allt eftersom de blir klara. Fokus läggs på det personliga mötet.

- Eleverna får varsin mdf-skiva som har svärtats med bläck på ena sidan. De får även ett par speciella träsnittsknivar.
- Sedan är det fritt fram att skära fram en bild på sin skiva. De har möjlighet att föra över en teckning eller skissa med blyerts direkt på skivan. Speglar tillhandahålls.
- När de är klara färgar de in sin skiva med valfri färg och lägger ett papper över skivan.
- Nu kommer tryckningen, som utförs för hand med hjälp av ett speciellt tryckredskap (även en vanlig sked går förvisso bra). När de lyfter upp papperet kommer de ha ett fint tryck som de kan trycka mer på om de vill eller direkt hänga upp på torkning.

Lokalbehov och teknik

Det behövs bord och stolar så att alla kan sitta ner och arbeta, plus några extra bord för infärgning och tryckning. Konstverken ska helst kunna hänga kvar mellan tillfällena, så att vi alla kan följa med i utvecklingen.

Särskilt för detta projekt

Jag tillhandahåller material, inklusive förkläden och engångshandskar. Papper och pennor behövs. Det är toppen om eleverna har med sig teckningar de vill använda, men det kan vara bra för dem att tänka på att träsnitt inte ger samma skira uttryck som en blyertsteckning. De färdiga konstverken tar någon dag på sig att torka, så det behövs plats för dem. En smart lösning är att spänna upp en tvättlina och hänga upp konstverken med klädnypor allt eftersom de blir färdiga.

Nina Edling

Årskurs

Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie

Typ av aktivitet

Process & tema kort - 3 tillfällen (3x180 min)

Relaterade skolämnen

Bild

Tillgänglighet

-

Storlek på klass

Helklass (30 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Region Stockholm, Region Dalarna, Region Uppsala

Pris

25450 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.