Träsnittsworkshop utan knivar (för ca 6-9 år)

Region Stockholm, Region Dalarna, Region Uppsala

Målsättning

Prova på den konstgrafiska tekniken träsnitt på ett lekfullt sätt. Vi undviker de vassa knivarna och komponerar våra konstverk med hjälp av i förväg utskurna former.

Beskrivning

Träsnitt är en gammal konstnärlig teknik som är förvånansvärt lätt att lära sig. Som ett komplement till min vanliga träsnittsworkshop har jag denna variant för de yngre eleverna. Här undviker jag de vassa träsnittsknivarna och låter dem komponera sina konstverk från i förväg utskurna träbitar. De får lära sig komposition och hur konstgrafik går till, på ett sätt som ger möjlighet att snabbt producera flera häftiga konstverk. Att vi trycker träsnitten med bil ger extra spänning och en känsla av lekfullhet.

Jag är en uppmuntrande och tillåtande lärare som fokuserar på att eleverna själva ska göra upptäckter. Min målsättning är att lära ut en enkel process för hur man gör träsnitt, och sedan får de gärna experimentera. Poängen är att de ska förstå hur jag som konstnär tänker: man leker sig fram och tar ”det korrekta sättet” med en nypa salt.

Den här workshopen fungerar på sommarhalvåret när snön eller den värsta slasken inte ligger i vägen. Jag behöver hjälp av en assistent som kan köra bilen över träsnitten, jag själv måste stå bredvid och se till att alla håller sig undan. Det går bra att sitta och arbeta med sina träsnitt inomhus och sedan gå ut när det ska tryckas men bäst blir det när vi tar ut borden och gör allt ute. Vid risk för regn är partytält eller annat tak en fördel.

Tillvägagångssätt

Eleverna får tillgång till en massa platta träbitar i olika former. De får välja och vraka bland dem, färga in dem i valfria färger och komponera dem på ett papper. Jag använder skivor att lägga papperena på, så att eleverna kan stå vid sina bord och komponera, och vi sen lätt kan lägga ner den färdiga kompositionen på marken, lägga över ett skyddande papper, och sedan köra över allt med bilen. Till sist lyfter de av sina träbitar och spanar in sina färdiga tryck. Det går utmärkt att trycka flera gånger på samma papper tills man är nöjd, eller helt enkelt göra ett nytt tryck.

Lokalbehov

Det behövs flera bord att arbeta vid, och några stolar att vila sig på. Helst arbetar vi utomhus, vid risk för regn under något slags tak. Jag behöver kunna komma fram med min bil, så nära platsen vi arbetar på som möjligt.
- Jag kommer 1h före och stannar 1h efteråt för att ordna och städa upp.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Jag tillhandahåller allt material, inklusive förkläden och engångshandskar om det behövs. Tänk på att borden kan bli smutsiga, så täck dem gärna med plast av något slag. Jag kan ta med byggplast för detta om så önskas. De färdiga konstverken tar någon dag på sig att torka, så det behövs plats för dem. En smart lösning är att spänna upp en tvättlina och hänga upp konstverken med klädnypor allt eftersom de blir färdiga.

Konstnär
Nina Edling
Konstnärscentrum Öst
Årskurs
Åk 1-3
Typ av aktivitet
Konstworkshop lång (180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild
Period
23 september, 2021 - 31 oktober, 2021
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
8700 kr exkl moms
7250 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet