Träsnittsworkshop

Region Stockholm, Region Dalarna, Region Uppsala

Målsättning

Prova på den konstgrafiska tekniken träsnitt på ett lekfullt sätt.

Beskrivning

Träsnitt är en gammal konstnärlig teknik som är förvånansvärt lätt att lära sig. Jag arbetar med mdf-skivor som är billiga och lätta att skära i. Man skär ut sin skiva med särskilda knivar och det är det som man inte skär ut som får färg i trycket. De tryckta konstverken har starka uttryck med tydliga former och färger. Det är lätt att göra något häftigt och träsnitten ger ofta en affisch-känsla med knalliga färger.

Det går att grotta ner sig för den detaljinriktade, tex göra uttrycksfulla självporträtt och lägga stor energi på att få till fina infärgningar. Samtidigt kan även den mer rastlösa personligheten hitta roliga metoder: man kan med fördel skära fritt och slarvigt, eller helt enkelt använda några av de utskurna formerna jag ordnat och komponera en bild full av färger utan att skära ett endaste streck.

Jag är en uppmuntrande och tillåtande lärare som fokuserar på att eleverna själva ska göra upptäckter. Min målsättning är att lära ut en enkel process för hur man gör träsnitt, och sedan får de gärna experimentera. Poängen är att de ska förstå hur jag som konstnär tänker: man leker sig fram och tar ”det korrekta sättet” med en nypa salt.

Det finns två alternativ att välja på angående lokalen:
1. Vi är helst ute när det går! Då trycker vi konstverken med hjälp av en bil - det förutsätter att jag får tillgång till en assistent som kan köra bilen över träsnitten. Jag själv måste stå bredvid och se till att alla håller sig undan. Det går bra att sitta och arbeta med sina träsnitt inomhus och sedan gå ut när det ska tryckas men bäst blir det när vi tar ut borden och gör allt ute. Vid risk för regn är partytält eller annat tak en fördel.
2. Annars går det även bra att vara inomhus och trycka för hand. Nödvändigt på vintern!

Tillvägagångssätt

- Eleverna får varsin mdf-skiva, 30x40 cm, som har svärtats med bläck på ena sidan. De får även ett par speciella träsnittsknivar.
- Sedan är det fritt fram att skära fram en bild på sin skiva. De har möjlighet att föra över en teckning eller skissa med blyerts direkt på skivan.
- När de är klara färgar de in sin skiva med valfri färg och lägger skivan på ett papper.
- Nu kommer tryckningen, antingen med bil eller för hand. När de lyfter upp sin skiva kommer de ha ett fint tryck som de kan trycka mer på om de vill eller direkt hänga upp på torkning. Finns tid får de gärna skära ut en till bild.

Lokalbehov

- Det behövs bord och stolar så att alla kan sitta ner och arbeta, plus några extra bord för infärgning.
- Tänk på att det kommer bli lite kladdigt och hamna skräp på golvet.
- Ideellt trycker vi med hjälp av bil, då behöver jag en plats i nära anslutning till där eleverna ska arbeta där jag kan ställa bilen.
- Vid fint väder tar vi gärna ut borden och arbetar ute!
- Jag kommer 1h före och stannar 1h efteråt för att ordna och städa upp.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Jag tillhandahåller allt material, inklusive förkläden och engångshandskar om det inte finns. Tänk på att borden kan bli smutsiga, så täck dem gärna med plast av något slag. Jag kan ta med byggplast för detta om så önskas. De färdiga konstverken tar någon dag på sig att torka, så det behövs plats för dem. En smart lösning är att spänna upp en tvättlina och hänga upp konstverken med klädnypor allt eftersom de blir färdiga.

Konstnär
Nina Edling
Konstnärscentrum Öst
Årskurs
Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie
Typ av aktivitet
Konstworkshop lång (180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild
Period
23 september, 2021 - 31 december, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Halvklass (15 elever)Pris
8700 kr exkl moms
7250 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet