KONSTNÄR

Johanna Schartau

Jag är konstnär och bor på landet med min familj utanför Ystad dit jag flyttade för 10 år sedan från Stockholm. Jag har jobbat mycket med barn och ungdomar som pedagog, både i film och konst. Exempel på skapande skola projekt är artistbooks- gör din egna bok eller filmrally, då får de skriva manus, filma och klippa en kortfilm. Jag är öppen för förslag, har också gjort projekt på skolor kring barnkonventionen, de har gjort väggmålningar, screentryckt och mycket annat.

2021 Skrivandets förhandling, Konstfack
2017-2018 Kungl. Konsthögskolan, Critical Images, Postgraduate Course 30 p
2009-2010 Kungl. Konsthögskolan, Projektelev video
1998-2000 Kungl. Konsthögskolan, Arkitektur och specialelev skulptur
1995 Kungl. Konsthögskolan, Projektelev Grafik, fotogravyr
1994 Stockholms Universitet, Konsthistoria 33 p.
1987-1992 Konstfack Textil Konst Examen MFA (Master of Fine Art)

Jag är konstnär och filmare. Jag är intresserad av det bakomliggande och jag arbetar många gånger med utgångspunkt från den personliga berättelsen, med film, fotografi, skulptur, installationer. T.ex i mitt arbete ”London Calling” som tar avstamp i 80-talets London där jag då bodde i ockuperade hus och gick på konstskola, det resulterade i ett brädspel ”London Calling, a squatopoly” jag ritade och konstruerade och gjorde i en liten upplaga, multipel, se http://www.johannaschartau.se/london-calling/ Min senaste dokumentärfilm ”Farmor Ruth och hennes döttrar” handlar om ett familjedrama i min fars familj. Filmen belyser samtidigt Sverige under första delen av 1900-talet. Den har visats på SVT och på festivaler i både Kina och Polen bl.a. se mer: http://www.johannaschartau.se/modellen/ Jag har också gjort gestaltningsuppdrag, senast för Helsingborgs stad (2020), Harlyckans idrottshall. På fasaden gjorde jag skulpturer/siluetter av rostfritt målat stål, en serie barn som hoppar bock, står på händer, hänger upp och ner i räcke. Jag ville ta fram det lekfulla i idrotten som ju ofta är tävlingsinriktad: http://www.johannaschartau.se/leken/ liksom för Statens Konstråd och Svenska bostäder: ”Platser jag bott vid”, http://www.johannaschartau.se/platser-jag-bott-vid/
Jag gör också en del grafik, screentryck, linolium, fotogravyrer etc. Jag är medlem i det konstnärsdrivna Galleriet ID:i i Stockholm, http://idigalleri.org/ i Stockholm.
Jag har jobbat mycket som pedagagog med barn och ungdomar både på muséer tidigare och i skolor med skapandeskola projekt, med film, väggmåleri, screentryck-textil-papper, gjort böcker. Andra exempel på skapandeskola projekt är filmrally, då får de skriva manus, filma och klippa en kortfilm under en dag, där kan också jobba med teman som identitet, utanförskap under flera dagar. Jag har gjort projekt på skolor kring barnkonventionen, de har gjort väggmålningar och tryckt på textil/papper. Våren 2021 jobbade jag på Malmö Konsthall med Skapande skola med en utställning om Ceija Stojka, en romsk konstnär som satt i förintelseläger under andra världskriget och överlevde. De fick både se utställningen och göra egna verk som handlade deras egna minnen bl.a. Detta var barn som gick i mellanstadiet, man jag har jobbat med barn från första klass ända upp i nian, alla åldrar är lika roliga. Att få en konstnär till skolan kan betyda mycket. Att får använda sina sinne och göra konst och film stärker elevernas självförtroende, att få känna att man kan skapa något nytt, det är det man gör som konstnär, ungefär som en uppfinning. Att också få ha lektioner som inte betygssätts och möta en person som man just möter vid detta tillfälle men inte mer tror jag är väldigt viktigt och stimulerande för eleverna.

profile image
HEMORT

Region Skåne

CENTRUMUTBILDNING

Konstnärscentrum Syd

Centrum för Fotografi

PROJEKT