Vanliga frågor om Konstdepartementet
FAQ
1. Vad är Konstdepartementet?
Svar: Konstdepartementet är en verksamhet som möjliggör möten mellan barn och unga och samtidskonstnärer i samskapande projekt i skolan. Vi arbetar för att radikalt förbättra barns och ungas tillgång till bild- och formkonst över hela Sverige.
2. Hur länge har Konstdepartementet funnits?
Svar: Konstdepartementet är en ideell verksamhet som grundades 2019 av Konstnärscentrum Öst i samverkan med fyra nationella centrumbildningar inom bild- och formkonst: Konstnärscentrum, Illustratörcentrum, Konsthantverkscentrum och Centrum för fotografi. Konstdepartementet startades 2019 som ett initiativ av Konstnärscentrum för att möta bristen på infrastruktur för förmedling av samtidskonstnärer till skolan.
3. Vad gör Konstdepartementet?
Svar: Vår kärnverksamhet är att förmedla samskapande möten mellan yrkesverksamma konstnärer, fotografer, illustratörer, konsthantverkare och barn och unga i skolan. Vi finns för barn och unga – för vi anser att de har rätt till konst och kultur oavsett var de bor, kommer ifrån eller går i skolan.
Vi finns för konstnärer – i nära samarbete förmedlar vi uppdrag i skolor, till avtalsenliga ersättningar. De erbjuds fortbildning och sammanhang.
Vi finns också för kommun och region där vi framgångsrikt har byggt infrastruktur för möten mellan konst och skola, tillsammans med kommuner och regioner över hela landet.
4. Hur kommer stödet/donationerna att användas?
Svar: Ditt stöd kommer att användas för att:
- Finansiera verksamheten att förmedla konstprojekt i skolor: Vi kan genomföra fler projekt där konstnärer arbetar direkt med eleverna.
- Utveckla vår digitala plattform: Förbättra och expandera konstdepartementet.se för att nå fler skolor och konstnärer.
- Skapa pedagogiskt material: Utveckla resurser som hjälper lärare att integrera bildförståelse i undervisningen.
- Etablera regionala samarbeten: Bygga långsiktiga relationer med regioner och kommuner över hela landet.
- Stödja konstnärer: Säkerställa att konstnärer får avtalsenliga ersättningar och professionellt stöd.
5. Hur kan jag bidra?
Svar: Du kan bidra genom att:
- Bli partner: Välj en av våra partnernivåer – Skisspartner, Kreativitetpartner eller Visionspartner.
- Ge en donation: Varje bidrag, stort eller litet, gör skillnad.
- Sprida ordet: Dela vår kampanj med ditt nätverk och på sociala medier.
- Kontakta oss för samarbete: Om du representerar ett företag eller en organisation kan vi diskutera skräddarsydda samarbeten.
6. Är min donation avdragsgill?
Svar: Vi rekommenderar att du kontaktar din ekonomiska rådgivare eller Skatteverket för information om avdragsgillhet för donationer.
7. Hur vet jag att mitt bidrag gör skillnad?
Svar: Vi kommer att regelbundet uppdatera alla bidragsgivare om hur deras stöd används genom nyhetsbrev, rapporter och uppdateringar här på webben.
8. Vilka skolor och konstnärer arbetar ni med?
Svar: Vi arbetar med skolor över hela Sverige och samarbetar med professionella konstnärer inom olika discipliner.
9. Kan jag vara volontär eller bidra på andra sätt än ekonomiskt?
Svar: Absolut! Vi välkomnar volontärer som kan hjälpa till med olika aspekter av vår verksamhet. Kontakta oss gärna för att diskutera hur du kan engagera dig.
10. Hur kan företag sponsra eller samarbeta med Konstdepartementet?
Svar: Företag kan bli samarbetspartners genom våra olika partnernivåer eller kontakta oss för att diskutera skräddarsydda samarbeten. Vi erbjuder flera CSR-fördelar och synlighetsmöjligheter för våra samarbetspartners.
11. Är Konstdepartementet verksamt i hela Sverige?
Svar: Ja, vår ambition är att samarbeta med samtliga regioner i Sverige. Vi arbetar aktivt för att expandera vår verksamhet och nå ut till skolor i hela landet.
12. Hur kan jag hålla mig uppdaterad om er verksamhet?
Svar: Du kan anmäla dig till vårt nyhetsbrev , följa oss på sociala medier och besöka oss här på webben för de senaste uppdateringarna.
13. Vad händer om ni inte når ert insamlingsmål?
Svar: Om vi inte når vårt insamlingsmål kommer vi att prioritera våra resurser för att upprätthålla så mycket av verksamheten som möjligt. Vi söker alternativa finansieringskällor och fortsätter vårt arbete i den mån det är möjligt.
14. Har ni fått någon erkänsla eller utmärkelser för ert arbete?
Svar: Under vår tid har vi fått positiv feedback från skolor, lärare, elever och konstnärer.
15. Hur påverkar er verksamhet barn och unga?
Svar: Genom våra projekt får barn och unga möjlighet att:
- Utveckla kritiskt tänkande och kreativitet.
- Förbättra sin bildförståelse och visuella läskunnighet.
- Utforska identitet, samhällsfrågor och framtidsvisioner genom konst.
- Få inblick i professionella konstnärers arbete och process
16. Finns det en tidsgräns för insamlingen?
Svar: Ja, vi behöver samla in medel senast den 31 december för att kunna fortsätta vår verksamhet utan avbrott under kommande år.
17. Hur kan jag kontakta er för mer information?
Svar: Du kan kontakta oss på info@konstdepartementet.se eller ringa Linde Sjöstedt på +46 73 709 28 88. Våra kontaktuppgifter finns också här – Kontakt.
18. Hur garanterar ni kvaliteten på era konstprojekt?
Svar: Vi fortbildar konstnärer som vill arbeta med barn och unga och på så sätt också utveckla sin konstnärliga praktik. Projekten tas fram under fortbildningen i samråd med våra medarbetare.
19. Är Konstdepartementet en ideell organisation?
Svar: Ja, Konstdepartementet är en del av Konstnärscentrum som är en ideell organisation utan vinstintresse. Vi behöver medel för att förverkliga vårt uppdrag, att främja barns och ungas tillgång till konst och bildförståelse – inte för att skapa vinst.
20. Hur kan jag sprida ordet om er kampanj?
Svar: Du kan dela vår kampanjsida på sociala medier, berätta om oss för vänner och kollegor, och uppmuntra andra att stödja vårt arbete. Använd gärna våra hashtags #räddakonstdepartementet och #bildförståelse när du delar i sociala medier.