Hjärnforskaren Fredrik Ullén vid Karolinska institutet anser att de estetiska ämnena borde ses som kärnämnen eftersom kreativitet stärker människans problemlösningsförmåga inom alla områden. Såväl i praktiskt och konstnärligt utövande som i förmågan att ta till sig teoretiska kunskaper.
– Skaparlust har alltid varit en nödvändig förutsättning för framväxten av det moderna civiliserade samhället. Och om man vänder blicken framåt är det ingen brist på problem som kommer att kräva mycket kompetens och uppfinningsrikedom för att lösa, säger Fredrik Ullén, som även är en internationellt erkänd konsertpianist.
Fredrik Ullén, professor, Institutionen för neurovetenskap
Hans forskning visar att aktivt musicerande gör att vissa delar av hjärnan blir mer välutvecklade.Samtidigt, betonar Fredrik Ullén, är det viktigt att det kreativa utövandet i skolan inte bara blir ett kravlöst tidsfördriv – det väcker inte intresse, nyfikenhet eller respekt hos någon.
Göran Lundborg är handkirurg och har forskat kring handen och dess relation till hjärnan.
– I dag vet vi att när du använder din hand så växer ”handens område” i hjärnan. Det får fart på det synaptiska flödet och bidrar till en generell ökad aktivitet i hela hjärnan, vilket påverkar vår förmåga att ta till oss all sorts kunskap, säger Göran Lundborg.
Vi lär inte bara med hjärnan, förklarar han. Vi lär även med ögonen, känseln, synen och kroppen. Och ju fler sinnen som kopplas in, desto mer ökar de intellektuella krafterna.
Han tror att vi gör samhället en otjänst om vi inte tar de estetiska ämnena på allvar.
Göran Lundborg