Konstnärssamtal

Konstnärssamtal Johanna Schartau

Vi träffade Johanna Schartau och samtalade över zoom om hennes konstnärskap i allmänhet och specifikt om erfarenheter i att möta barn och unga i samskapande projekt kring sin konst.

Berätta kort, hur ser ditt konstnärskap ut?

Ja, jag bruka säga att jag jobbar med olika projekt när jag ska förklara, för jag gör så mycket olika saker. Men jag jobbar väldigt tematiskt, det är det som binder samman, så jag jobbar med film men även med grafik och har gjort riktiga böcker och små artist books.

Men det kan också bli skulptur och teckning. Jag är lite eklektisk brukar jag säga!

Berätta om något tema, kan du exemplifiera?

Jag har jobbat mycket självbiografiskt och liksom hämtat upp saker, inte kring hur det är precis nu, men jag har hämtat upp saker bakåt i min historia.

Berätta hur det är att arbeta med barn och unga

Att jobba med barn det är jätteroligt och väldigt spännande och utmanande, samtidigt lite läskigt för man vet inte hur dagen ska bli och vad som ska hända. Det är många saker att förhålla sig till och eftersom jag oftast arbetar själv i min ateljé är det också utmanande och utvecklande att arbeta med mina metoder fast i större grupp. Unga kommer in med helt andra perspektiv.

Vad är fördelen för dig som konstnär att arbeta med barn?

För det första är det väldigt roligt att känna att man kan ge nånting. För det ger en väldig självkänsla att hålla på med konst tror jag, man producerar något och göra något helt nytt. Man gör en uppfinning på sätt och vis. Eftersom jag har jobbat så mycket med min egen historia så har jag behövt ta fram det här unga hos mig själv ofta. Men här i ett konstprojekt med barn kan jag göra det på ett mer lekfullt sätt och det handlar inte om mig, och det är ganska skönt (skratt).

Fördelen att arbeta med barn är att för det första får man perspektiv på sig själv och hittar liksom det här barnet i sig. Det är alltid nyttigt också att släppa sitt egna och göra något som är viktigt för andra istället. Men som också blir viktigt för mig förstås.

Vilket värde ser du för barnen, vad ser du att dom får?

För det första så får barnen ett avbrott från skolan. Det blir någon annan som kommer dit som inte har träffat dom och som ser dom på ett nytt sätt. Det har hänt flera gånger att någon lärare kanske säger att det här kan bli svårt, det brukar vara stökigt i den här klassen, där blir det problem eller liknande. Sen visar det sig att det går jättefint, alla engagerar sig och arbetar med uppgiften, även de som inte brukar.

Det finns kanske saker och kreativitet som eleverna vågar ta fram i sig själva eftersom de bara träffar oss konstnärer vid något enstaka tillfälle.

Berätta om ditt projekt med Artist Books!

Det blev lite som ett corona-projekt för jag var så mycket hemma under en period. Jag tycker att det är väldigt roligt med böcker och bilder och eftersom jag jobbat mycket med grafik så har jag ofta grafik som är provtryckt och som blivit över, det här var ett sådant provtryck. Sen gick jag på en kurs i hur man viker böcker på KKV grafik i Malmö och skapade dessa Artist Books – ett bra uppdrag att göra tillsammans med andra.

Det här är fikonspråket, vet inte om du kan det? Man vänder på stavelser och sätter Fi först och Kon sist. Texterna blir finurliga och roliga att tyda. Sen gjorde jag små lådor i papper som är väldigt enkelt att göra men lite pyssligt. Man lägger boken i pappasken och vill man läsa får man ta upp den, en liten procedur.

Jag gjorde ett liknande konstprojekt med en grupp på Malmö konsthall för en tid sedan då omslaget till böckerna bestod av wettexdukar, ett roligt sätt att skapa med ord, bild och material som blir små Artist Books!

Foto, zoomintervju: Camilla Eltell